Oct 9, 2015

Dracula Film Festival 2015: Competitia de scurtmetraje romanesti

Autor articol: Marcel Prost

Multumim pentru invitatie organizatorilor Dracula Film Festival!




Închiriez mansardă, rog seriozitate (R. Sorin Tănase, 14 min) 
Comedie neagră despre proprietari și chriași cu droguri și aspirine, ale tinereții valuri și incidente care pot schimba radical destinul tuturor celor implicați într-un deces cu cauze dubioase. Un tur de forță umoristic pur și simplu spumos. 

Unul din cele mai bune filme ale competitiei, prin umorul de situatie (clasic, Weekend at Bernie's, 1989, dar proaspat prin abordarea problemei) si limbajul natural-frivol. Desi infipt, ca si celelalte scurtmetraje, in gatul excesului de smartphone si de Facebook, Inchiriez mansarda evita sa pice in plasa falsei nostalgii naturalisto-pre-smarphoniste, si isi vede de povestea lui comica si actuala. Unul din preferatele noastre, in competitia romaneasca.


Black Friday (R. Roxana Stroe, 21 min) 
Este o zi care oricare alta în Republica Socialistă România. Doar că unul câte unul și doi câte doi cetățenii încep să cadă secerați prin parcarea din spatele blocului. Cauza este ceva mult mai parșiv decât orice demență răzbunătoare. 

Cu un inceput a la Andrei Rubliov si un sfarsit a la Dawn of the Dead, Black Friday creeaza la inceput o atmosfera apasatoare, specific balcanica, pe care o sfasie, mai apoi, cu o poveste hazardata, naiva, cvasi-suprarealista. Unul dintre cele mai slabe filme din competitie, prin ghiveciul de stiluri, amestecul de senzatii incompatibile si prin "neatentia la detalii". Evident, filmul e facut si validat de oameni care cred ca daca pet-urile supravietuiesc milioane de ani, ele existau si inainte de '89, sau ca blocurile puteau avea alte culori decat gri-cacacios... Pe de alta parte, daca Bunuel, reusea sa taie scene aiurea dar sa tina spectatorul lipit de ecran, in Black Friday eroul nostru trage de pe un bloc, dar traiectoriile gloantelor sunt hilare, actorii cad la secunde bune dupa impact (slo-mo's a bitch and then you die) etc. Nasol cu fundita UNATC.


Omulan! (R. Matei Branea, 15 min)
Omulețul mucalit, pragmatic și aventurier pleacă prin cosmos în căutarea divinității. După o serie de întâlniri cu animale și ecosisteme fantastice, nobila lui expediție se împotmolește în amor și alcool. O animație savuroasă și tupeistă. 

Interesanta in idee si ca nivel de maturitate sociala, animatiei pare sa-i lipseasca un pic de  coerenta in simboluri si un strop de "eye-candy"; desteapta, realista, sarcastica, dar insuficient rafinata.


Vacanță la țară (R. Andrei Tănase, 22 min) 
Lăsați la bunici, doi adolescenți se plictisesc teribil. Cercurile misterioase din lanul de grâu le vor da un motiv de investigație, aventură și oroare. O dramă despre sfârșitul copilăriei. 

Al doilea preferat al nostru, Vacanta la tara, are un scenariu rezonabil si o interpretare admirabila. Cei doi pusti sunt permanent pe frecventa corecta, ca niste profesionisti, astfel ca intreaga poveste pare sa graviteze in jurul personajelor lor.


În ataș (R. Mircea Bobîna, 18 min)
Un soldat din Republica Moldova, recent întors din Afganistan, trebuie să-și pună ordine în viață și să-și ajute fostul camarad de arme, internat de autoritățile sovietice într-un ospiciu. Dar realitatea 80-istă a Chișinăului începe să fie foarte elastică. 

Mi-e greu sa-mi dau cu parerea despre simbolistica "romanilor de peste Prut", cam in aceeasi masura in care mi-a fost greu sa le inteleg graiul, fara ajutorul subtitrarii. Fiecare cu dramale lui, stiu, dar asta de-am vazut-o mi-a parut concomitent cliseica si supra-dramatizata. Din exces de zel, o poveste care ar fi putut fi buna a fost interpretata bocit si a devenit astfel incoerenta si obscura.