Oct 9, 2015

Dracula Fim Festival: Competitia de scurtmetraje internationale

Autor articol: Laura

Multumim pentru invitatie organizatorilor Dracula Film Festival!


Cu tot respectul fata cineastii romani, nu am putut trece cu vederea diferenta de calitate (ingrijorator de evidenta) intre scurtmetrajele autohtone si cele de peste hotare. Daca pe plaiurile mioritice, tema centrala e ancorata inca in gri-ul comunist, strainii trec la angoase mai stilizate.

Yayos (R: Roberto San Sebastian, Spania): un nepot își suspectează bunicul veșnic tânăr de lucruri necurate.
Nu mai e un secret pentru nimeni ca spaniolii stiu sa faca un horror/thriller zdravan, iar in acest an sunt preferatii nostri la sectiunea scurt metraje internationale. Abordarea e improspatata cu unghiuri noi, raul nu e chiar absolut, bine-definit sau pozitionat in antiteza cu divinitatea , ci doar o defectiune grava interna, care trebuie analizata din pozitia corespunzatoare.

Thorn (R: Soichi Umezawa, Japonia) este o demență de zile mari, cum numai japonezii pot orchestra. 
Intr-adevar, japonezii sunt lideri la dementa, mai ales cand vorbim de oroarea fizica, explicita, corpul uman fiind, practic, disecat in detaliu. Scurtmetrajul de fata sta bine si la capitolul atmosfera, nu doar la reactii fizice stomacale. Totusi, provocarea intelectuala e destul de scazuta, simfonia apartine simturilor, cu precadere.

Inner Land (R. Vivian Papageorgiou, Grecia) este un film despre obscenitatea capitulării în fața presiunilor celorlalți.
Al doilea in topul nostru de scurtmetraje internationale, este, poate, cel mai provocator intelectual din intreaga selectie. Un film despre sisteme si organisme ermetice, impenetrabile, in care intrusul este fie ucis, fie dat pe brazda prin metode corespunzatoare. Daca acesta este modul in care Papageorgiou vede sistemul grecesc de invatamant, atunci nu ne mai mira prea multe lucruri despre situatia lor actuala, ingrata.

Zugar Zombie (R: Alexander Quezada, Brazilia), un film cu trestie de zahăr și zombie este, de fapt, este o metaforă despre cum merg lucrurile în America Latină.O metafora laudabila in intentie, dar rasuflata si de slaba vigoare intelectuala; atat de slaba, ca ai fi putut adormi la el.
[EDIT Marcel]: O mare rasuflaciune, vai steaua lui (eu l-am vazut pe tot si era sa fac cataracta, Laura a adormit la final, nu stie cum s-a terminat... :D ).

Ghost Train (R. Lee Cronin, Irlanda) doi frați își fac confesiuni despre dispariția dubioasă a a unui prieten.Un scurtmetraj ultra laudat si premiat, liderul serii in materie de atmosfera, dar old-school, cu un final inadecvat vremilor moderne. Tehnica impecabila, de altfel.
[EDIT Marcel]: Daca e ceva care strica atmosfera, in Ghost Train, e finalul: roswell-ian de felul lui, penibil de cliseic, si care taie constructia precedenta precum un partz - elanul erotic.

Maria (R: Guilherme Daniel, Portugalia) este o adolecentă cu nevoi speciale, sângeroase.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la copii malefici si posedati, ma ia cascatul de plictiseala. E interesant ca filmul pluseaza pe sacrificiul patern si limitele lui inimaginabile, dar accentul vechi-catolic strica din bunele intentii.
[EDIT Marcel] Un tata se "sacrifica moral" omorand megiesi cu care sa-si hraneasca fiica vampiroaica. In primul rand ca unii mor pentru ca altii sa pozeze in parinti ideali; in al doilea rand, sa-ti tai venele ca sa-ti tii copilul in viata e contraindicat, stim asta din avion: adultul tre' sa-si puna primul masca, si apoi copilului...