Mar 24, 2015

[review] Big Game - un Air Force One pe dos


Multumim distribuitorului filmului in Romania, RoImage!

Autor articol: Marcel Prost
Nota Cinemateca: 8/10 (Marcel: 8)
Regia: Jalmari Helander
Gen: actiune, aventura 

Filmul e incadrat la aventura si actiune, dar i-ar sta bine si la comedie; de altfel, el e aventura pentru copii si satira pentru adulti. 
E drept ca azi copiii sunt mai atrasi de Fast and Furious sau de X-Men decat de povestea unui pici ce nu poate nici macar intinde un arc... Banuiesc insa ca ne complacem in ideea ca un copil ar mai putea empatiza si cu altceva decat cu eroii plini de muschi si arme, preocupati exclusiv de bataie. 

Filmul are o calitate rara: ceea ce vezi e ceea ce primesti. Personajul lui Samuel Jackson (presedintele SUA) e, surprinzator, "normal", exact ca detergentul din reclama: fara super-puteri, fara magie. Daca presedintii din filmele americane sunt cu totii niste pui de supermani si batmani, intr-un film finlandez presedintele e un tip normal, care nu stie sa manuiasca o pusca automata, ii e frica de gloante, ia bataie de la batausi profesionisti etc.. Ce se pastreaza, insa, sunt valorile si principiile civice. Intr-un fel, modelul de presedinte - om normal, care renunta la masca de atotputernicie fara a-si pierde charisma, e chiar modelul Obama, bascalios, auto-ironic si relaxat.


Asemanator lui Moonrise Kingdom prin ingenuitatea personajelor si stilul naïve, Big Game este un antidot nord-european la obsesia americana pentru un Übermensch de carton; ideea lui Helander de a-l distribui pe Samuel Jackson in rolul de presedinte anti-erou, in plin sezon Marvel, vine la pachet cu scenele parodie la adresa unor succese de box-office (E.T., Die Hard, Air Force One, Star Wars) si am banuiala ca au generat mare distractie in platouri, ca si in sala de cinema.

Actiunea se petrece in Finlanda (desi filmarile sunt facute in Germania) si porneste cu majoratul lui Oskari (la 13 ani, la ei) ce consta in a vana, de unul singur, un animal salbatic doar cu arcul; arc pe care Oskari nici macar nu-l poate intinde. In paralel, Air Force One e atacat exact deasupra padurii finlandeze, ceea ce face ca Oskari sa dea peste insusi presedintele SUA, parasutat, in graba, in sacou si cu un pantof lipsa. Evident, "teroristii arabi" incep sa-l fugareasca pe presedinte, a carui supravietuire depinde de curajul si barbatia lui Oskari, cel plecat taman in cautarea barbatiei.

Frumos regizat, lejer, fara alte pretentii decat satirice, Big Game e un film de copii la care adultii isi gasesc suficiente motive sa rada.