Nov 8, 2014

Interstellar - dude si faradelegi


Autor articol: Marcel Prost


Atentie, contine spoilere! 

Fara alta introducere, astea sunt lucrurile care mi-au provocat frustrare, la Interstellar:

1. Dintre cei doi copii, doar unul conteaza, probabil pentru ca il duce mai mult capul; celalalt, mai bamb, primeste mai putina dragoste de inginer. 

2. Drona piratata de Coop e controlata pe doua axe, din touchpad-ul laptopului, dar ea se misca pe trei axe; intrebarea e "cum de se misca si pe verticala?". Dronele indiene presupun ca merg pe wi-fi sau bluetooth, de alerga Coop asa disperat. Adica sunt facute sa fie controlate de la mii de kilometri, dar Coop trebuie sa stea sub ea ca sa o pirateze? 

3. Nolan se aventureaza in necunoscut cu siguranta prostului; discuta filosofie si fizica de parca ar sti ce spune. Din pacate, cultura lui stiintifica e fix egala cu a mea, iar a mea e imprumutata din Wiki si de pe Discovery; discutiile abstracte despre umanitate versus familie sunt, probabil, ametitoare pentru John Doe. In realitate, Planeta Maimutelor e un film mai profund decat Interstellar. Geniul unui regizor sta si in ce nu arata, nu doar in ce arata...

4. Un actor care plange in hohote nu mai poate transmite nuante, pe cand actoria buna e aia care iti transmite nuante. In relatiile cu proprii copii, cu socrul, cu Brand-tatal si Brand-fiica, McConaughey e absolut tern. El poate sa joace foarte bine, dar nu in Interstellar. 

5. Gaura neagra si orbitele... O planeta care ar orbita o gaura neagra nu ar putea fi afectata de relativitate; relativitatea presupune viteza apropiata de cea a luminii; ca sa aiba asemenea viteza, planeta trebuie sa se prabusasca deja in gaura neagra. 

6. "Contractarea" timpului si gravitatia nu sunt niste proprietati magice ale unor obiecte, proprietati care s-ar propaga, cumva, pana la o anumita distanta, cu o anumita intensitate. Gravitatia e, de fapt, o deformare a spatiului, iar timpul se contracta numai si numai la "viteze relativiste". Daca ar fi posibil ca o planeta sa orbiteze o gaura neagra cu viteza luminii, atunci doua ceasuri, unul aflat pe orbita planetei, la mana negrului, si altul la mana lui Cooper, aflat pe planeta, vor arata 0 (zero) diferente. Musai. 

7.  Ce se petrece cu sunetul filmului?! Volumul pare uneori o simpla supra-compensare a lipsei de suspans. Din seria "daca nu-i poti convinge, sparge-le timpanele".

8. Dr Brand isi trimite, constient, fiica la moarte pentru ca...? Pentru ca e una dintre cele mai proaste (la propriu) persoane cu titlu de doctor; replicile Ameliei par desprinse din Dumb and Dumber.

9. Dr Mann e un personaj imposibil; pleaca in explorare stiind ca nu se mai intoarce, gaseste o planeta care-l lasa in viata, iar cand apar primii oameni, sare sa-i omoare ca sa le ia naveta. De ce? Doar pentru ca e rau? 

10. Murph pune foc recoltei lui Tom pentru a-l face sa plece, dar ea ramane in casa. Tom, insa, o intelege si o imbratiseaza. Din nou, Dumb and Dumber.