Aug 2, 2014

The Crying Game (1992)



Neil Jordan (scenarist si regizor) defineste genurile masculin si feminin prin atitudine si nu prin dat biologic (pentru anii '90 perspectiva era avangardista si a fost intampinata amestecat).  Pe de alta parte, iubirea, ura, loialitatea si insusi razboiul sunt consecinte ale firii fiecaruia, mai degraba decat alegerii voluntare. Ironic, sexul e o atitudine, pe cand caldura sau raceala sufleteasca sunt porniri pe care nu le poti inabusi. 

In cele din urma, alegerile din viata constau in a ne urma sau nu firea, tot restul de etichete sunt doar o consecinta a alegerilor noastre. 
De exemplu, Fergus (Stephen Rea) ajunge sa tina la un alt barbat (Jaye Davidson) fara a fi homosexual, iar Jude (Miranda Richardson) ajunge sa se comporte ca un mascul agresiv desi relatia pe care o are cu Fergus e incarcata de sexualitate feminina. Sexul e o variabila de conjunctura pe cand "temperatura" sufletului e o constanta. Ideea e avangardista pana si pentru 2014. 

Spre final filmului, scenariul o ia putin razna, catre un stil supra-dramatic, de telenovela, dar coloana vertebrala ramane in continuare verticala. 

"The Crying Game" e un film de vazut, l-as inscrie langa Nimfomana a lui Von Trier, in sertarul cu emanciparea sexuala.