Aug 3, 2014

Drag Me to Hell (2009)

Ghici!

Autor articol: Marcel Prost

Weekend Sam Raimi, as putea zice... Fara Spider Man, insa.

Daca in "A Simple Plan" senzatia de cerc vicios al prostilor si predestinarea ce decurgea din "blestemul banului" m-au facut sa plec cu alte treburi, pe la jumatatea filmului, nu puteam insa rata un horror de 83 pe Meta - "DMH".


Asa ca am pus punga de popcorn la copt si ne-am frecat palmele.

Pe la minutul 15 incepusera sa ma chinuie diverse angoase: cum de are nota atat de mare de la critici?, poate mi-o fi scapat ceva esential cand m-am intins dupa popcorn?, poate o rasuceste dramatic cand te astepti mai putin?... Norocul ca, la final, toate intrebarile si-au gasit raspunsul.

Nu am nici cea mai vaga idee de ce are o nota atat de mare pe Meta (83) si o nota atat de mica pe IMDB (67), dar stiu ca publicul, ca niciodata, s-a apropiat mai mult de esenta filmului. E un film de duzina, care aduce nou doar cateva scene scabroase. Cam ca in armata, cand ti se pune cacat in locul cremei de ghete.

Se vomita carabusi
Nu-mi scapase nimic esential, pur si simplu DMH e un film plat, stii ce or sa zica personajele de la un cap la altul, in schimb e plin de viermi, vome, dinti stricati si O musca.

Catre final, nu numai ca nu rasuceste povestea, ba chiar "scherzo-ul" e atat de rasuflat, ca stiam deja cum se va termina, cu o jumatate de ora inainte; ceea ce, pentru un horror, e "horror".

Filmul e excelent daca in viata ta ai vazut numai filme de dragoste... Dar daca deja "Exorcistul" sau "Omen", atunci nu DMH.

Nu-mi explic cum de se mai poate face un film horror, in 2009, cu intorsaturi si surprize care au făcut deja gramezi de bani in "Scary Movie" 1-4, surprize pe care tu le-ai lua acum de bune... Dupa atata bascalie mai ai curaj sa aduci vorba de blesteme, tigani, capre, sacrificii, vome si exhumari, alaturi de blondine (Alison Lohman), frumusei din reclame Apple (Justin Long) si David Paymer...?
Situatie critica in care Ivan regurgiteaza o pisica
Daca DMH ar fi putut fi propria sa parodie, ar fi fost un film bun.