May 5, 2014

Amazing Spider-Man 2 / Uimitorul Om-Paiajen 2 (2014)

Autor articol: Marcel Prost
Regia: Marc Webb
Gen: actiune, aventura, fantastic
Nota Cinemateca: 6,5 (Nota Laura: 6,5/10; Nota Marcel: 6,5/10)
Morala: Aceeasi Marie cu aceeasi palarie 
(Atentie! Acest articol poate contine urme de spoiler si cuvinte vulgare!)
Multumim InterComFilm pentru invitatie!




Filmul e sub asteptari din perspectiva scenariului, modest ca actorie si cu efecte vizuale de buna calitate.
Pentru vechii fani Spider-Man, e al cincilea mileu crosetat de bunica: muncit, fara indoiala, insa asemanator cu celelalte. Artistic vorbind, Amazing Spider-Man 2 nu exista, desi mai toata lumea buna a incercat sa gaseasca in relatia dintre Emma Stone si Andrew Garfield un motiv sa recomande filmul ca pe unul cu oarece substrat artistic. N-are.

E drept, copiii sunt frumusei si poate se inteleg bine, ceea ce le dorim in continuare; doar ca sunt pusi sa joace in scene stupide, lipsite de "good ol' common sense": Peter Parker se pune pe plans, zdruncinat de fatalismul cu care e atras de Gwen Stacey, in pofida ultimelor rugaminti ale tatalui ei, decedat in Amazing Spider-Man 1; pentru ca nu-i poate spune adevarul (pentru ca adevarul, nu-i asa, e...imoral? daunator? uimitor?...), prefera sa o lase sa creada ca e un tafalog, incapabil sa se hotarasca daca s-o futa sau ba, asa ca fata ii da papucii in fata carciumii unde venise ea cu familia, la cina. Parker pleaca, saracul, zbuciumat, cum zisei, rupt in pribegie, acasa. De aici, Uimitorul Om Paiajen incepe un proces sustinut de recucerire, finalizat cu succes intr-una din cele mai penibile scene ale filmului: vreau sa ramanem prieteni, dar nu mai zambi asa ca ma exciti, muhaha. Replicile sunt demne de clasele primare, doar ca pe ecran suna ca dracu'. Sanchi, prietenia platonica dusa dracului, cum ar veni...
Daca am inceput cu penibilul, ar mai fi de notat inca doua fragmente care te fac sa intelegi ca Amazing Spider-Man 1 a fost mai bun: povestea veninului extras de la paianjenii din laborator, cu toata accesoriile aferente: bolile, rasturnarile de situatii, laboratoarele ascunse, sarmanii parinti ai Uimitorului care au avut un sfarsit ciudat de asemanator cu cei ai lui Batman - toate se leaga intr-o poveste care i-ar pune pe jar pe realizatorii lui "Tanar si nelinistit" iar pe ai lui "Suleiman" i-ar lasa corigenti. 
A doua mega-penibilitate e finalul: doi bosi deodata?! Pe bune, tot filmul s-au jucat cu lacrimi, pseudo-investigatii, fulgere si sigurante electrice, iar la final si-au amintit ca sunt de batut doi bosi, asa ca i-au ingramadit unul dupa altul, ca la bordel? La repezeala, ca sa mai ramana niste Uimitor si pentru Rhino...
De bine: coloana sonora de la lupta cu Electro si efectele vizuale, in ansamblu. Cele doua, asociate, te fac sa mai uiti ca ai fost tratat ca un copil prost pana aici, si te lasa sa te dai cu filmul. Insuficent ca sa ma faca sa-l mai vad inca o data, totusi.
Doua vorbe despre bosi:
Mr. Freeze? Dr Manhattan? Nu, Electro!
Electro, nume predestinat, de mare angajament creativ - e un negru devenit albastru la manie. Probabil primul negru care s-a facut albastru, si nu alb... Omului ajunge sa ii curga sange electric prin vene pentru ca a fost Electrocutat de niste tipari folositi la produs in zona Bio... Inainte de a fi Electro, omul fusese Max Dillon, mare fan al Uimitorului, usor respins de societate, usor neinteles, usor subred la minte, care, odata trecut prin alchimia Marvel, s-a transformat intr-o baterie nociva.

Green Goblin - faza terminala
Green Goblin, fosta Harry Osborn inainte de tratament, este efectul secundar al injectarii de venin de paianjen, un fel de Anti-Omul Paiajen. Inca o data, Parker simte ca nu-i poate spune adevarul unui bun prieten, anume ca sangele de Uimitor nu face deloc bine la viroza genetica (dafuq?!) a familiei Osborn... Lucrurile se precipita, Harry e mazilit de consiliul de conducere al companiei lu' ta-su, ceea ce il face sa vireze o suta optzeci de grade catre partea intunecata, iar de aici si pana la a-si baga in vena diverse rahaturi nu mai e decat un pas. Parca am asistat la nasterea unui dhampir... Obtinem un Green Goblin care arata ca vai de mama lui, suparat, evident, pe nimeni altul decat pe Uimitor, pentru ca i-a tinut ascuns faptul ca veninul de paiajen e daunator. Cum ar veni.
Proto-Rhino
Rhino - fosta Aleksei Sytsevich, aproape ca apare in scena suplimentara de dinainte de Credits.
Amazing Spider-Man 2 e un produs de consum, injghebat de o mana de oameni de marketing. E ceva ce va fi vandut relativ usor, cam toti fanii genului vor vrea sa mearga la el. Pun prinsoare ca Paul Giamatti va avea de jucat mai mult in ASM3, ca in 2 a fost doar teaser si trailer. Lui ASM2 ar fi putut sa-i spuna ASM versus Rhino, de dragul aporiei...