May 10, 2014

Fading Gigolo / Gigolo de ocazie (2014)


Autor articol: Laura

Regia: John Turturro
Gen: comedie
Nota Cinemateca: 7/10 (nota Laura: 7/10; nota Marcel: 7/10)

Morala: La canoane stupide, situatii si oameni la fel!

Multumim RoImage pentru invitatie!



Se petrec lucruri curioase in "Fading Gigolo": regizorul si scenaristul (John Turturro) pare un simplu actor in propria-i creatie, pe cand actorul Woody Allen se infatiseaza precum dirijor unic al orchestrei. Dialogurile, personajele, situatiile, atmosfera (cam tot, intr-un cuvant) urmeaza deja clasicul stil allenian, dulce-amarui, recognoscibil. Un sir de drame, din care se extrage doar spuma comica a unor situatii incalcite si absurde uneori. Spuma care, odata dizolvata, lasa in urma un pahar gol, discursul allenian nemaiavand cadenta de altadata.

Mi-e neclar daca Turturro preia vreo stafeta sau daca avem o experienta cinematografica izolata, insa as fi putut jura ca am in fata ochilor inca o creatie a  talentatului mizantrop Woody Allen. 

Actiunea se petrece in comunitatea evreiasca din Brooklyn, filmata indeaproape, chiar insistent, pe alocuri. In sanul acestei colectivitati zac, inca, multe preconceptii, canoane, rituri, anacronice si oprimante, pe care Woody Allen, asa cum il stim, le inabusa intr-un hohot de ras. 



Insa fara vreun scop anume. "Fading Gigolo" nu urmareste o directie conturata, ci se rezuma la a reda un mozaic de experiente tragi-comice. In esenta, femeia, inca discriminata si incastrata intr-un set de reguli absurde mileniului prezent, poate proceda aidoma unui barbat, daca situatia o cere. Chiar si cand vorbim de cea mai veche meserie din lume, femeia poate indeplini cu succes rolul de cumparator de sex, nu doar cel de obiect cumparabil, aflat la discretia domnilor cu dare de mana. Asa incat, femei de toate tipurile (dar cu portofelul gros!) isi pigmenteaza viata cu cate un gigolo platit la ora, parasind ulterior incinta mult mai vesele. 

Filmat intr-o penumbra romantica, incarcata emotional, "Fading Gigolo" rupe bariera placerii pur carnale si plaseaza personajele in jurul fricii de singuratate, una din vechile obsesii alleniene (intretaiata pasager si cu ideea de menage a trois, teama de moarte, casnicie sufocanta, precum si alte ingrediente specifice filmelor lui Woody Allen). Apare si dragostea, curajul de a te scutura de ce a fost rau si de a o lua de la inceput, speranta. 


Vanessa Paradis este uimitor de naturala, asemenea unei guri de aer proaspat, nepoluat de industria machiajului, a botoxului sau a bisturiului contemporan. O femeie in splendoare, antiteza creata si prin prezenta vulgara a celorlaltor doua cumparatoare de sex: Sofia Vergara, precum si stimabila Sharon Stone.

Probabil ca "doamna Basic Instinct", ajunsa deja la 56 de ani, va interpreta roluri de vampa super-mega-giga sexy pana trece in lumea celor drepti. Camera nu ii mai insista pe fata (doar trebuie sa credem cumva ca are 40 de ani), cadrele dureaza cat clipesti, dar cand vine vorba de picioare, putem manca si un sandvici.

In rest, un film fara vreo intentie precisa, care nu duce nicaieri. Doar o atmosfera destinsa, plina de situatii hilare, dar fara substanta. Film sustinut in cea mai mare parte de prezenta lui Woody Allen, fara de care ar fi putut iesi un dezastru...

P.S. (Marcel):
Cateva cadre a la Instagram si replicile lui Woody Allen fac mai multi bani decat intregul film. Cum ar veni, suma câtorva parti e mai buna ca intregul... La sfârșitul filmului ai o senzației ciudata, ca o disonanta: filmul are aerul lui filmelor lui Woody Allen, dar n-are ideile si forța lor; bănuiesc ca Turturo a lipsit de la câteva cursuri de baza ale maestrului. 
N-am înțeles ce sens a avut apariția Sofiei Vergara, pe cât de sexy, pe atât de nepotrivita in peisajul de "neo-ghetto" al secolului 21, in care doar evreii se izoleaza de buna voie. Bănuiesc ca Sharon Stone (-Age) a plătit ca sa apară pe post de diva fecundo-frigida: "It was my first movie (Stardust Memories (1980)) and the opportunity of working with Woody Allen. It was a great experience, and I can compare it, in sexual terms, with the loss of virginity". In "Fading Gigolo" experiența tre' sa fi fost de intrare la menopauza, in prezenta marelui Woody Allen...