Oct 17, 2013

Ucigas cu suflet pur/Man of Tai Chi (2013)

Autor: Marcel Prost

Nota Cinemateca: 3.25/10 (Nota Laura: 3.5/10; Nota Marcel: 3/10)

Regia: Keanu Reeves
Gen: actiune

Morala: Daca nu te concentrezi suficient, ti se vede Chi-ul...

N-as lua-o metodic cu Man of Tai Chi, ca sa mai rămână ceva din el; nu e un film de trecut prin vaste analize...

Sa zicem ca sansele sa iti placa sunt invers proportionale cu produsul dintre varsta si experienta de cinefil. La alte filme satisfactia e direct proportionala cu produsul asta, dar nu e cazul aici. 

Man of Tai Chi e o poveste a transformarii, de la un elev T'ai Chi, la un luptator in arena care ar sfarama totul in pumni, si inapoi la umanitate, la spiritul martial chinezesc. Povestea e simpla, "clasica" pana la "fumata", dar nu aici e buba. Daca nu esti vreun fan inrait al artelor martiale s-ar putea sa observi cum camera fuge pe ce nu trebuie, cand nu trebuie, ca replicile sunt siropoase iar Keanu joaca slab. Banuiesc ca intre Tiger Chen, cascador in Matrix si Keanu s-a legat o prietenie solida. Keanu o fi descoperit in Chen un tip cu tinuta morala si spirituala, asa ca s-a hotarat sa il faca din cascador, actor. Aproape ca i-a iesit; Tiger Chen e incantat ca a jucat un rol principal de la cap la coada, Keanu Reeves e incantat ca a regizat primul sau film pentru un prieten, iar daca cei 25 mil de dolari au fost usor de gasit, cam toata lumea e multumita. Bani cheltuiti pentru sufletul lor de prieteni, na. Doar ca pentru public, filmul strange un pic prin partile esentiale, cum spuneam.

Sentimentul, de la inceput pana la sfarsit, e ca vezi un film chinezesc, unde scoala de actorie are cam tot atat renume si tinuta cat cea de maistri sudori. M-as fi asteptat la ceva mai multe cascadorii cu masini, data fiind experienta lui Chen Hu, insa filmul e chiar saracacios aici. La capitolul spectaculozitate, e foarte multa lupta corp la corp, cateva urmariri si niste super-masini (un Bugatti Veyron, daca nu ma insel, un Lamborghini parca?).

Cui ii vine bine filmul?
Baietilor adolescenti care au nevoie sa arda cateva kilograme de testosteron pe zi, cu sau fara liceu terminat; copiilor inca necuceriti de Transformers, Iron Man, sau masacre de zombies gen World War Z. E un film de karate de moda veche, cam cum se faceau prin '70-'80. Nu e mult "zbor", ca in Crouching Tiger Hidden Dragon, luptele au o doza maricica de realism, peste care s-a turnat un topping de wrestling.
In general nu e bun pentru fete, femei; aparitia lui Keanu Reeves nu e de prea mare impact. Pe langa micutul Tiger Chen, Keanu arata ca un acromegalic danez care joaca slabut spre dezastruos, cu o grimasa permanenta de om preocupat cu chestii diabolice. 

Ma bucur ca l-am vazut si ca mi-a dat Dumnezeu ambitie, rabdare si nervi sa stau pana la sfarsit, ceea ce va doresc si voua. 

P.S.:
Ca sa nu raman Prost, am aflat ca T'ai Chi a fost, prin sec XII, un tip de arta martiala de aparare, transformata ulterior intr-un amestec de dans si gimnastica de armonizare a energiilor atat de vitale chinezilor. Banuiesc ca de fiecare data cand ii vedem iesiti dimineata pe strazi sau in pauzele de la serviciu, facand diverse gesturi ample, T'ai Chi fac.