Oct 10, 2013

Conspiratia/Closed Circuit (2013)

Autor: Marcel Prost

Nota Cinemateca: 5/10 (Nota Laura: 5/10; Nota Marcel: 5/10)

Regia: John Crowley
Gen: crima, drama, mister

Morala: Intotdeauna si indiferent de costuri, se poate face din bici, rahat.

Amanunte:
Show: 4/10
Arta: 3/10
Poveste: 7/10
Buget: necunoscut

Spoiler: Tatal informatorului MI5 este, de fapt, teroristul sef care, de fapt, e agent MI5, pe care, de fapt, MI5 il omoara pentru ca sa fie bine si sa nu fie rau. 
In afara de asta mai sunt cateva dialoguri si tentative de romanta. 

Show: 4/10
Nu-i de gasit mult spectacol, desi filmul porneste frumos si accelerat cu o duba care arunca in aer o piata din Londra: bum si fum, 120 de oameni morti, printre care si o viitoare mamica (tanara Katerine Press) si mama sa (tanara Kate Lock), care isi faceau planuri pentru bebelus (necreditat)... Fara nicio legatura insa cu pricina filmului. Din acest moment totul devine un sirop politienesc-avocatesc, lung si plin de clisee. Imagini din Londra, viu grai britanic si bafta la incasari (5,7 mil, pana in septembrie 2013). 

Arta: 3/10
Cateva cadre in care e surprinsa arhitectura Soho parca, malurile politico-administrative ale Tamisei, cate ceva din palatul regal si o statuie aurita de la intrarea in Ministerul Justitiei...cred. Actorii joaca mediocru, pronuntia insa e pe alocuri placut britanica.

Poveste: 7/10
La un pont anonim, presupusul creier al atentatului, numitul Farroukh Erdogan (interpretat de vegetarianul Denis Moschitto!), terorist turc, e prins la el acasa, in pat si bagat la bulau. Procesul da sa inceapa, dar avocatul apararii se sinucide (sic!). Avocatul Martin Rose (Eric Bana) e in divort cu minori dar si in plina trauma post-partum dupa relatia cu avocata Claudia Simmons-Howe (tanara Rebeca Hall); cu toate astea, Rose preia cazul de la raposatul Simon Fellowes (tanarul James Lowe, pe care vi-l amintiti cu siguranta din Zero Dark Thirty, agentul CIA...), urmand sa (nu) colaboreze cu cel de-al doilea avocat al apararii,...Claudia Simmons-Howe insasi. Desi aflati in evident conflict de interese, cei doi hotarasc sa continue procesul, spate in spate, ca serverele. Iar de aici lucrurile se complica, exact ca in bancul cu blonda, fi-sa si negrul pe insula: turcul e agent MI5, dar greseste pe undeva in asemenea hal incat insusi fi-su, Emir Erdogan (tanara speranta Hassan Cifci) ia decizia sa il toarne la MI5 (sic!), intrand in laptopul lu' ta-su si furandu-i toate parolele si contactele...! MI5 insa vrea sa il omoare pe Farroukh, ca sa nu se afle ca un agent MI5 a pus o bomba din greseala... Totusi, fi-su pare sa vrea sa-l salveze pe ta-su, asa ca isi pune increderea orbeste in Martin si Claudia (ei insisi urmariti, amenintati si aproape ucisi de MI5) si fuge la matuse-sa... Colateral, tanara ziarista New York Times, Joanna Reece (interpretata de ispititoarea femeie mops Julia Stiles) e ucisa tot de MI5 din cauza ca afla de prea multul cacat varat sub covor de agentia de securitate a Coroanei. 
De partea raului (MI5) il aflam pe alunecosul Nazrul Shaorma... (interpretat de Riz Ahmed, actor britanic absolvent de filosofie si politica la Oxford :)) ), care il omoara, in cele din urma pe Farroukh cu un prosop, si apoi il agata de zabrelele de la celula, ca sa para sinucidere iara nu crima. Rose se duce sa se imbete de suparare, probabil intr-o carciuma unde e servit de o picola (interpretata de tanara Barbora Bobulova)... Apoi lucrurile se complica in asemenea hal incat nu mai pot fi descrise in cuvinte... E ceva cu un meci de fotbal unde joaca doua echipe cu steaguri complementare, un cuplu de agenti MI5 care ii urmareste pe cei doi avocati cu un aparat foto si un zmeu, niste sefi vanduti, prieteni falsi etc... La sfarsitul filmului zici merci ca nu te asculta din distributie si scenariu. 

Buget
In general, filmul a fost peste asteptari, pentru ca vazusem cine joaca si cati bani a scos. 

Ca concluzie (sic!): daca vrei sa vezi un film un pic politist, un pic politic si un pic britanic, Conspiratia e la fel de bun ca si acum doua luni, la lansarea in UK.