Oct 13, 2009

Flash of Genius (2008)

Rating IMDB: 6.9/10

Regia: Marc Abraham

Interesant film! Dupa ce m-a trecut prin diverse stari contradictorii(optimism, soc, kilograme de revolta, entuziasm, admiratie), a reusit sa ma puna pe ganduri. De-a binelea!

Inspirat dintr-un caz real, avem impresionanta poveste a lui Robert Kearns, inginer, profesor, sot, tata a 6 copilasi (da, 6!). Baiat destept, inspirat din propria disfunctionalitate a ochiului stang (dobandita in noaptea nuntii de la un pardalnic dop de sampanie), are o sclipire intr-o zi...si uite-asa au aparut, prin anii '60, stergatoarele de parbriz intermitente.

Impreuna cu cel mai bun prieten, investitor de meserie, bat la portile gigantilor auto din SUA, in speranta ca cineva se va arata interesat de inventie, i-o va cumpara si il va lasa sa si-o fabrice singur. Compania Ford da ceva semne si ii cere un prototip pentru a vedea mai bine despre ce e vorba. Si tocmai cand sa bata palma, ce sa vezi! Ford se razgandeste pur si simplu! Din senin!

Robert e dezamagit, dar vrea sa incerce si pe la alte porti. Numai ca, intr-o zi ploioasa, inventatorul nostru are contact prea dur cu lumea asta corporatista: vede pe strada un Ford cu stergatoare intermitente, doua Forduri, trei Forduri...Desi se freaca la ochi, in speranta ca nu a vazut bine, realitatea ramane la fel de cruda: l-au cam furat...

In sufletul inventatorului nostru (si in al meu, deja transpus in acea zi ploioasa si mult indepartata) apare furia, revolta, simtindu-se tradat, inselat, furat, dat la o parte. O cam ia razna la propriu, dar dupa cateva internari specializate, Robert se intoarce acasa mai hotarat decat oricand sa dea in judecata compania Ford si sa mearga pana la capat, de aceasta data.

De aici incepe nebunia adevarata, dar si admiratia mea infinita pentru acest om care nu vrea altceva decat recunoasterea muncii lui, a celei mai importante inventii personale, a ceea ce l-a desavarsit ca om de stiinta. Ford incepe cu prostioarele, ii propun 300.000 de verzisori la inceputul procesului. "Va scrie acolo ca este rodul muncii mele? Imi veti cere scuze?" Cum raspunsul este nu, omul refuza banii si merge mai departe. Avocatul deja il crede nebun si il abandoneaza. Robert merge mai departe, reprezentandu-se de unul singur in instanta, dar mai hotarat ca oricand.

Ford nu se lasa: 1 milion de dolari. Cum raspunsul la cele doua intrebari de mai sus este tot negativ, inventatorul ii refuza si continua procesul. Ford ii propune fabuloasa suma de 30 de milioane de dolari!!!! Cum asta miroase a mitangeala ordinara si nicidecum a recunoastere intelectuala si scuze datorate, Robert nu se lasa nici de aceasta data! Bravos, dom'le, respectele mele!

Un film pe care il recomand categoric! O poveste uimitoare despre demnitate, curaj, revolta, incapatanare. N-am de gand sa divulg deznodamantul dat de justitie, nici nu mi se pare important acum. Esentiala mi se pare lectia de bun simt si demnitate pe care Robert Kearns a oferit-o intregii lumi, in fata unui furtisag de talie corporatista, infinit mult mai gretos decat o gainarie ordinara.

Inca o data, bravo!