Oct 18, 2009

The Incredible Hulk (2008)

Rating IMDB: 7.2/10


Regia: Louis Leterrier


Nemaipomenit film! Nemaipomenit de enervant!

Cand am vazut cine joaca in filmul asta, mi-am zis ca trebuie sa il vad imediat! Am o mare afinitate artistica pentru Edward Norton, atasandu-ma de el in timp, incetisor...Talentul lui nu a incetat niciodata sa ma uimeasca, incepand cu American History X, unde m-a fascinat, m-a facut sa imi pun o groaza de intrebari si continuand cu Fight Club, unde m-a lasat cu gura cascata la propriu. A urmat a 25-a ora. Cativa ani mai tarziu, mi-a topit simturile si perceptiile in "Iluzionistul", trezind o fascinatie artistica in mine pe care n-aveam sa o mai uit niciodata.

Nu s-a dezmintit nici de aceasta data, jucand un rol probabil mai special pentru palmaresul sau actoricesc si, probabil, interesant pentru multi din spectatori. Cum frumusetea vietii consta in insasi varietatea ei, imi permit umil a nu ma inscrie in categoria de admiratori ai Incredibilului Hulk. Este, foarte pe scurt (caci n-are sens sa o lungim) povestea doctorului Bruce Banner, cercetator iradiat cu tot felul de raze gamma (ca daca erau alfa sau beta, mai pricepeam si eu ceva din poveste!) cautat fiind de guvern datorita proprietatilor speciale pe care le poseda. Ei bine, firavul, sensibilul si melancolicul doctor Banner are o mica problema: daca pulsul ii sare de 200 batai pe minut se transforma intr-o matahala verzulie, pe langa care King Kong pare prietenoasa si mica.

Ei bine, namila asta are o putere para-extra-normala, pusa pe distrus, parand ca nu mai exista nicio urma din plapandul doctor Banner. Fortat sa traiasca prin ascunzisuri, ferit de ochiul vigilent al fortelor militare, isi regasteste iubita, frumoasa Liv Taylor (al carei tata conducea insasi operatiunea de capturare a lui Bruce - ptiu, ce miroase a americanism, drace!) si fuge cu ea in lume.

Sunt cateva clisee gretoase in filmele astea. Ma incapatzanez sa le numesc "american bullshit" si orice film care prezinta cea mai mica farama din boala asta distrugatoare de arta, e scos iremediabil din lista filmelor care ar putea reprezenta CEVA. Din pacate, The Incredible Hulk e plin de "kk american", prin dialoguri, situatie, asa-numitul spirit de datorie american. Give me a break, will you?! Ce-mi place mie cum le rezolvati voi pe toate cu bazooka, vorbiti de proprietatea guvernului american, de onoare, datorie, cu dialoguri smecheresti si pline de superioritate, luand clar din savoarea peliculei si decanzand-o din menirea ei: aceea de obiect de arta.

Verdeata asta uriasa e un erou reeditat de care habar n-aveam si rau am facut. Ca uite asa, mi-as fi dat seama ca nu trebuie sa pierd aproximativ doua ore din viata cu una grande porqueria. Ma rog, pe jumate pierdute, Edward Norton joaca foarte bine! Desi i-as sugera sa isi foloseasca talentul de care dispune din plin si sa mimeze un act prost. Nu de alta, dar nu ar trebui sa fie in ton cu filmul???