Jun 15, 2009

City of Ember (2008)


Rating IMDB: 6.4/10

Filmul asta e atat de prost, ca devine de-a dreptul enevant. Pornind de la o idee bunicica, sa zicem, cu actori pe masura (Tim Robbins si Bill Murray), ajungem la ceva care iti doresti sa se termine cat mai repede. Parca te si uimeste ca cineva a putut zamisli cu mintea si cu fapta un film atat de indoielnic.

Cica intr-un viitor indepartat, se va alege praful de omenirea asta a noastra si, ca atare, mintile luminate au creat un oras in adancuri, Ember se cheama el. E proiectat sa reziste doar 200 de anishori si totul e artificial in afacerea asta, pana si lumina. Cei 200 de ani se apropie de un final apoteotic, iar generatorul datator de toate cele incepe sa behaie ameneintator peste bietii locuitori din Ember.

Spun "bietii" pentru ca o duc destul de greu, iar societatea lor e guvernata de principii absolut tampite. De exemplu, vine ziua sarcinilor. Toti copiii, adolescentii si alte personaje sunt chemate intr-o incapere si isi primesc vezi-doamne, specializarea in munca. Specializare care n-are nici in clin, nici in maneca cu diviziunea muncii, sex, dotari fizice, psihice, abilitati etc. Mneah! E metoda biletelului in caciula coruptului primar. Da, da, corupt ca la Romanica! Locuitorii n-au mai vazut ananas la conserva de pe vremea bunicii, iar el se imbuimba cu haleala multa, ca sa gandeasca si mai prost, si mai corupt! E un fel de dictatura a primarului, cu Militie cu tot!

Trecand peste acest episod absurd al specializarii (normal ca pustoaica din film a inverzit cand i-a picat ingrijirea retelei de tevi de la generator), oamenii astia n-au niciun pic de tehnologie, hrana mega rationalizata si proasta, au un trasmitator uman de vesti care alearga dintr-o parte in alta pentru a duce vorba intre locuitori, mai rau decat in Evul Mediu, ce sa mai! Si-uite asa, intr-un Ember decazut, doi pustani cauta o solutie de a iesi din adancuri si de a gasi un loc la suprafata Terrei care sa le permita sa traiasca.

Doamne, maiculita, ce tampenie mi-a fost dat sa vad! Domnilor, mai bine donati banii azilurilor, copiilor cu probleme sau superdotati si fara posibilitati, decat sa aruncati atata banet pe geam!!!Doamne, ce penibilitate, nu-mi revin, zau asa!!!