Jun 9, 2009

The Reader (2008)

Rating IMDB: 7.7/10


In vara anului 1958, Michael Berg o intalneste pe Hanna Schmitz. N-ar fi nimic palpitant pana aici, numai ca el are vreo 15 anisori, iar ea 36! Doamna cu experienta, se sacrifica in a-l initia pe flacau in tainele amorului nabadaios, dand si detalii tehnice daca este nevoie. Partidele lor se desfasoara cam dupa acelasi tipar: el ii mai citeste beletristica si alte chestiuni grele (cum ar fi Iliada, de exemplu), iar ea ii ofera mult-asteptata placere care-l nauceste pe tinerel. Omului ii cam place sa guste din trupul doamnei, incepe sa chiuleasca de la scoala, da fuga la cuibusorul de nebunii, baga un citit si trece ulterior la actiune.

Povestea asta care iti cam zgarie ochisorii dureaza o vara. Fierbinte ca si ei doi. Intr-o zi, Hanna Schmitz dispare brusc de acasa si relatia lor se duce pe apa sambetei. Tinerelul e socat, indurerat, incearca din rasputeri sa o uite si uite-asa trec zilele, baiatul ajungand student la Drept. Cand era in practica la un proces, o recunoaste pe Hanna cu stupoare, ca fiind acuzata intr-un proces de crime impotriva umanitatii. Membru SS, gardian la Auschwitz, se face vinovata, de moartea a sute de femei evreice nevinovate.

Cand isi revede Marea Iubire in sala de judecata, il trec tot felul de sentimente. Hanna nu e prea bine vazuta de opinia publica, iar el realizeaza ce-a iubit si dupa ce a tanjit atata amar de vreme. Ar avea el informatii care sa o achite pe femeie (in definitiv, nu era singura vinovata, asa e in tenis...unul o incaseaza mai rau), dar nu le dezvaluie public. Probabil, datorita faptului ca relatia asta i-ar putea dauna grav viitoarei cariere de avocat. Plange cu lacrimi de crocodil cand Hanna e condamnata, dar nici n-a putut misca un deget pentru a o salva!

Hanna ajunge la Mititica, el ar vrea s-o mai viziteze, dar la jumatatea drumului se intoarce si uite asa o tinem. Intr-o zi, isi face curaj si ii trimite casete inregistrate cu vocea lui citind din cartile preferate ale Hannei. N-am de gand sa dezvalui finalul, dar cert e ca se reintalnesc, acum batrani (sigur, ea mult mai batrana decat el) cand nimic nu mai are rost, nici macar sa afli raspunsuri la intrebari care te-au macinat atata vreme.

Desi nu imi place s-o recunosc, filmul asta m-a marcat profund. In definitiv, se pot intampla lucruri in viata care te pot urmari oriunde te-ai duce, desi ti-ai dori sa nu o faca. Ma impresioneaza sentimentele pierdute in vant, cuvintele nerostite, dar traite profund si regret fiecare situatie de genul asta, fie ea reala sau nu. Indiferent de motivele individului pentru care nu a contactat-o sau nu a ajutat-o mai devreme (lasitate, teama pentru propria cariera, dorinta de a lasa lucrurile asa ingropate cum sunt, fara a le mai aduce la viata), cert este ca intreaga lui viata a fost marcata de mireasma Hannei, asa cum si viata ei a fost marcata de acest baiat cu 21 de ani mai tanar. Impresionant este felul in care se reintalnesc dupa atata amar de ani, iar privirea ei, desi mult imbatranita, are parca sclipirea unei femei de 36 de ani care asteapta sa ii fie citita o carte de catre mai-tanarul ei amant.

Kate Winslet a facut un rol de Oscar in "The Reader". Desi este aici o femeie simpla, fara prea multa inteligenta si chiar analfabeta, frumusetea ei nu este cu nimic stirbita. Sigur, carcotasa cum sunt uneori, raman la parerea mea ca Meryl Streep a avut sarea si piperul pentru Oscar anul acesta...dar ce sa ii faci? Expertii sunt experti, iar pe Kate a ajutat-o si dramatismul rolului.