May 18, 2009

Psycho (1960)

Rating IMDB: 8.7/10

O fata se iubeste si ea cu un baiat. El ar oficializa relatia, dar...banii...bata-i vina...il cam retin! Pe cand el prefera sa isi planga soarta in tacere si cu o doza de resemnare, ea are ceva mai multa initiativa: trimisa de seful ei sa depuna vreo 40.000 verzisori la banca (banii find ai unui client important), ia valiza cu bani si fuge in lume. Un nou inceput se intrezarea. Conduce nebuneste spre orasul iubitului ei si, obosita intr-un final, trage la un motel, urmand ca a doua zi sa il revada pe cel care insemna totul pentru ea. Motelul e cam parasit de lume, ea fiind primul client dupa multa vreme. Acolo il intalneste pe Norman Bates, un fel de om orchestra: si la receptie, si camerist, mai face si un sandwich daca e cazul.

Dupa o zi atat de grea, femeia se duce la dus! Acum urmeaza cea mai comentata faza din toate timpurile, episodul care a inspirat multi regizori/scenaristi si alte neamuri pentru decenii intregi. O scena care a socat opinia publica: in timp ce doamna se bucura de jetul cald si binefacator al apei, este atacata cu un cutit impresionant, injunghiata, face buba, curge sange, se pravaleste si sucomba. Nuditatea este sugerata, nu aratata, iar scena dureaza 45 de secunde (filmata in 7 zile, cu vreo 70 de pozitii diferite ale camerei). Tipatul disperatei doamne are ceva care te cutremura! Daca mai adaugam si viorile alea agitate, chiar e inspaimantator. Nu abunda in sange, nu vedem exact cum intra cutitul in biata doamna, dar daca Hithcock s-a priceput la ceva, ei bine, acel ceva e sa induca o stare profunda prin mijloace nu neaparat evidente, ci mai mult induse.

Ironic, femeia este ingropata cu tot cu bani, fara ca mierlitorul sa afle de ei vreodata. Pana la urma, Norman Bates a fost cel care i-a incheiat socotelile cu viata, un om marcat negativ de personalitatea mamei sale (chiar la mult timp dupa decesul acesteia), cu serioase dedublari de personalitate si alte boli grave ale tartacutzei.

"Psycho" este un precursor demn de luat in seama al filmelor horror. Fara draci, monstri, goblini si alte oratanii! Scurt si cuprinzator! Scena dusului ramane una socanta si de referinta, chiar daca azi pare o blanda mangaiere fata de nenorocirile si scarboseniile din seria Saw, de exemplu.

Nu prea imi plac horror-urile, dar ce facu Mr Hitchcok aici e o adevarata opera de arta! Un veritabil deschizator de drumuri, incontestabil talent si sursa de inspiratie pentru cei care au urmat. Inca o data, ma inclin in fata lui! Oare pentru a cata oara????