May 13, 2009

Wall-E (2008)



Rating IMDB: 8.6/10


Intr-un viitor indepartat al Terrei (sau nu chiar atat de indepartat, daca mai continuam bataia de joc la propria adresa), nu prea mai exista forme de viata, cu exceptia unei ganganii. Ea isi petrece o buna parte din timp pe langa WAll-E, un robotel simpatic ce desfasoara o singura activitate principala: sortarea gunoaielor metodic si dispunerea lor extrem de ordonata in munti de deseuri, inalti cat Carpatii nostri.Wall-e are o magazie unde colecteaza tot felul de lucruri care i-au atras atentia de-a lungul timpului. Romantic din fire, el urmareste mereu la televizor filme de dragoste de pe nu stiu ce casete si e tare emotionat cand un el si o ea isi strang manutzele si se uita unul la celalalt cu multa dragoste.

Intr-o zi ce parea ca oricare alta, apare Ea iesind dintr-o nava coborata din ceruri. Eva e si ea un robotel, dar o versiune mult mai upgradata decat Wall-E. E mai ciufutica precum toate femeile, intai da cu laserul si apoi deschide ochisorii sa vada despre ce e vorba. Lui Wall-E ii cade cu tronc in mod iremediabil! Dupa cateva tatonari si tineri de mana aidoma fotografiei de mai sus, ii arata magazia si, dintre toate articolele, el insista cu mandrie pe o planta. Eva o ia si noapte buna, copii, devine inactiva. Nava-Mama vine si o colecteaza, iar Wall-E, manat de dragostea lui robotzeasca, precum si de putina singuratate pe alocuri, se infiltreaza si el in nava.

De fapt, Eva isi indeplinise misiunea pe Terra, si anume aceea de a gasi o forma de viata. Nava ii ia si ii duce la o alta nava imensa de croziera care hoinarea prin spatiu. Cum Terra nu mai permitea dezvoltarea niciunei forme de viata, oamenii isi creasera aici o colonie proprie de cel putin 700 de ani. Extrem de avansata, incat ei nu mai faceau nimic, absolut nimic. Toti erau obezi, gretosi, fiecare dotat cu robotel personal care ii facea toata treaba. De fapt, oamenii nu se mai deplasau absolut deloc, erau in neshte scaune super dashtepte, care se miscau singurele prin aer, actionate de telecomanda. Si ca sa fiu si mai precisa, nu numai ca nu se deplasau absolut deloc, nu erau in stare nici macar sa se aplece cateva grade pentru a lua un pahar de suc de pe masa.Putorile astea au si un comandant de nava care nu vrea sa reinstaleze viata pe Terra si, ca atare, nu poate zamisli ceva mai bun, decat sa fure planta buclucasa. Eva si Wall-E vor sa ii dejoace planurile, iar ceea ce urmeaza e haios.

Dupa cum bine se stie, filmul asta a castigat Oscarul pentru cel mai bun film de animatie in 2008. Luand in considerare contributia lui minima in cinematografia de profil, m-am intrebat care sa fi fost motivul unei astfel de recompense. Desenele in sine nu sunt cine stie ce, ba chiar gurile rele zic ca potaia Bolt era mult mai simpatica. Dialogurile? Hmmm... cei doi robotei nu prea pot rosti altceva decat numele propriu sau al celuilalt. Astfel, avem cand un obsedant "Uaaaaaaliiii", cand "Iiiiivvaaaaa" si cam asa ma tine tot filmul.


Si totusi, cred ca explicatia acestui premiu sta in mesajul extrem de puternic al filmului. E drept, omenirea se indreapta intr-o directie complet gresita. Si nimic nu pare a stopa in vreun fel calea asta batuta a autodistrugerii.


Filmul a fost ok. Daca l-ati ratat si ati vrea sa il vedeti, tineti cont de un lucru: la sfarsitul filmului, in fiecare particica din creierul meu rasuna zgomotos cand "Uaaaaaaaliiiiiii", cand "Iiiiiiiiiiva".