May 24, 2009

In Bruges (2008)

Rating IMDB: 8.1/10

Ray si Ken sunt 2 mierlitori de profesie, trimisi de Marele lor Sef in Bruges, asa...ca o vacanta...inaintea unei noi misiuni.

Cel intre doua varste, Ken (Brendan Gleeson), se bucura din plin de frumusetile arhitecturale din epoca medievala. Celalalt, tinerel si chipes (Collin Farrel), n-ar da Londra pe Bruges nici in ruptul capului! Admira si el frumusetile patriei belgiene, dar cu altfel de arhitectura. Si-uite asa ocheste o fetiscana, ce se dovedeste la fel de pungasa ca si el, doar ca la o scara mai mica: talharie, trafic de droguri, chestiuni mai subtirele decat mierleala. Si toate astea ascunse in spatele unui chip semi-angelic, cu aer naiv si dezorientat.

Cazati intr-o pensiune gen afacere de familie, ei cutreiera strazile acestui orasel de poveste, cu un program cultural foarte bine stabilit, dar exasperant pentru cel tanar. Ei bine, in aceste decoruri ireale parca, vine si noua misiune prin telefon. Ea este cel putin socanta: individul intre doua varste trebuie sa il ucida pe cel tanar. O fi Sefu' lor excesiv de coleric si nebun (Ralph Fiennes), dar onoarea e onoare: in prima lui misiune, Ray ucisese din greseala un baietel, greseala care nu poate fi trecuta cu vederea. Evident, lucrurile se complica, Ken parca i-ar mai da o sansa lui Ray. Parca nu i-ar incheia socotelile cu lumea, constient de faptul ca remuscarile lui sunt reale, nedisimulate, lucru care nu are cum sa fie pe placul Bossului care isi vede ordinele nerespectate si vine personal in Bruges sa regleze conturile.

Filmul e grozav. Desi lucrurile petrecute acolo nu sunt tocmai amuzante, am ras cu pofta. E o versiune mai nuantata a filmelor cu mierlitori de profesie, un picut altfel comparativ cu ce am vazut pana acum. Dialogurile, situatiile, gesturile si mimica lui Collin Farrel sunt nostime si induc o stare placuta de relaxare. Il recomand in mod categoric!

Ma vad nevoita sa nu fiu de acord cu mai-tanarul si frumuselul Ray: Bruges-ul este absolut superb. Tare mi-ar mai placea sa ma retrag la pensie acolo, inconjurata de canale, arhitectura gotica si stradutele inguste si pietruite. Pentru cei interesati de locatie, bunul meu prieten Matash, jurnalist si blogger talentat (eu ii spun mereu, dar nu prea ma crede) a avut deosebita inspiratie de a ne mai impartasi cate un colt din lumea asta mare si a surprins, cum numai el stie, un crampei din minunatia denumita Bruges: http://cristianmatache.blogspot.com/2009/03/in-bruges.html.

Ce zici, Cristi? Vii cu noi la o inghetata in Grote Markt?