Apr 25, 2009

Taken (2008)


Rating IMDB: 8.0/10

Filmul asta e insasi personificarea Chelfanelii. N-am mai vazut demult atatia pumni in fata/bucata film!

Kim e o tanara de 19 ani care vrea si ea sa mearga la Paris. Parintii ei sunt divortati, mama recasatorita cu un individ cu ceva stare (normal, daca dragostea nu merge de prima oara, doar n-o sa insisti, e mai simplu sa schimbi registrul), taticul e singurel (Liam Neeson). Fatuca trebuie sa obtina acordul scris al ambilor parinti, pentru ca deplasarea ei sa fie posibila. Mama accepta imediat, entuziasmata, dar taicutza, un ex-agent experimentat din Secret Service nu priveste cu ochi asa de buni tarasenia asta. Dar e luat si gadilat pe coarda sentimentala, astfel incat cedeaza, dar cu serioase strangeri de inima.

Asadar, Kim si Amanda (o buna prietena) iau nerabdatoare avionul spre Paris. In drumul de la aeroport spre locul unde erau cazate, sunt abordate de Pierre, un tanar chipes care le propune un jumi-juma la taxi. Tanarul exagereaza cu amabilitatile, ba chiar le cara si bagajele. Si-uite asa afla el ca fetele vor sta singurele cuc in acea locuinta...

Ingrijorat de absenta unui telefon care sa confirme ca totul este in regula, tatal isi suna fiica. Si ce sa vezi? Chiar in timp ce vorbeau, Kim vede o gasca de huligani cum intra in casa lor si o inhata pe Amanda. Tatal, ex-agent eminent, ii explica fetei ca este o doar o chestiune de timp pana ce rapitorii o vor gasi si pe ea, indiferent de ascunzatoare. Asa ca, o roaga sa ii dea prin telefon toate semnalmentele sau indiciile posibile despre rapitori. Nu prea apuca fata sa spuna multe!

In acel moment, tatal se vede intr-o postura extrem de dificila: avand cateva semnalmente si vreo 2-3 cuvinte in albaneza, el trebuie sa isi caute fata prin Paris...Dar, dupa cum am mai spus, asta nu e un agent oarecare, ci unul dotat cu intuitie si echipament, astfel incat rezultatele sunt uimitoare!

Tatal, in cautarea lui febrila, intra in ceva promiscuu, sinistru, revoltator. Fetele astea erau rapite de pe strada de neshte albanezi, drogate si obligate la prostitutie. Virginitatea fetei ingreuneaza si mai mult cautarile. Ea a luat un drum special, deosebit de pervers, al unor licitatii in cadru foarte restrans, unde erau tranzactionate femei neprihanite asa cum se tranzactioneaza vitele in obor. Fetiscanele astea erau vandute pe bani grei, foarte grei, unor personaje interlope deosebit de discrete si libidinoase.

Mi-a placut filmul! In calitate de femeie, m-au revoltat chestiunile astea odioase cu trafic de carne, droguri si alte magarii. M-au revoltat tocmai pentru ca, in mod regretabil, lucrurile se petrec si in realitate.

Filmul are tot ce ii trebuie: actiune, dialog, personaje, elemente surpriza, rastunari de situatie. Si, sa nu uitam, muuuuulta chelfaneala. Il recomand!