Apr 22, 2009

Death Race (2008)


Rating IMDB: 6.7/10

In rolul principal, deja nelipsitul Jason Statham. Dupa 3 Transportatori ametitori, un Snatch, un haios Lock, Stock and Two Smocking Barrels, nelipsitul Cellular, Marele si Indraznetul jaf de pe Baker Street, iata ca a venit randul sa ne delectam vizual cu Death Race. Nu cu filmul, desigur! Cu muschii bine lucrati ai domnului care se bate cu oricati insi deodata. Fara numar sa fie!

De data asta il interpreteaza pe Jensen Ames (desigur, cu muschii patratele la purtator), un individ care are o zi destul de plina: isi pierde slujba si e inchis pe nedrept, sub acuzatia de a-si fi mierlit nevasta. Repet, astea intr-o singura zi. Ajunge el la Mititica si acolo e contactat de sefa puscariei, o doamna certata rau cu ratiunea sanatoasa. Treaba sta cam asa: trebuie sa participe intr-o cursa cu masini, purtand o masca ce-i asigura identitatea lui Frankestein, un detinut proaspat decedat, grozav in ale curselor. Daca castiga cursa, e liber. Destul de simplu pana aici! Numai ca asta nu e o cursa obisnuita: e pe viata si pe moarte! La propriu! Unde mai pui ca musculosul nostru isi cam da el seama de faptul ca uciderea sotiei i-a fost inscenata, tocmai pentru a-l aduce in puscarie si de a-l convinge sa participe in competitie.

Individa asta beteaga rau la tartacuta inroleaza detinutii priceputi in ale curselor, ii pune in masini (copilot included) si da-i inainte, nenica! Toata competitia e filmata din zeci de mii de unghiuri si e transmisa pe internet, desigur, contra cost. Se cheama Death Race, iar participantilor ei le este ingaduit sa faca absolut orice le trece prin cap: sa-si mitralieze adversarii, sa le inchida unghiurile si sa-i deturneze in obstacole adesea letale, pot provoca explozii. Ba chiar exista si asa-numitele "scuturi" pe asfalt, iar cine trece peste ele, are bonus o arma letala. E ca un joc pe computer (nu va ganditi la Need for Speed, ca ala e pasnic), dar cu oameni reali. Numai unul singur poate castiga cursa, iar pentru asta cam trebuie sa ii mierleasca pe ceilalti, asa cum il taie capatzana si priceperile. Sigur, trebuie luate in calcul si toanele Smintitei Doamne, care dezactiveaza scuturile bonus dupa cum i se nazare ei sau dupa cum o cere jocul audientei.

Si uite asa, bietii puscariasi ii dau inainte cu tupeu de cremenal, visand la marea eliberare si ingrosand substantial conturile scrantitei. Cursa asta are vreo 3 etape, timp in care ochii ti se invart in capusor aidoma unui joc Flipper, vezi distrugeri materiale in masa, bani tocati absolut de pomana, o zeama de film. E un zgomot continuu de busituri, pocnituri, impuscaturi, geamuri sparte. Dupa ce ca e un film de toata jena, nici sa adorm nu am putut din cauza acestor zgomote grav daunatoare oricarei urechi, fie ea si de maimuta! Repet, singura parte buna a filmului o constituie muschii desavarsiti ai domnului!