Apr 27, 2009

Valkyrie (2008)


Rating IMDB: 7.4

Fiecare cetatean are idealurile si nazuintele proprii. Unii isi doresc iubire. Altii sanatate! Altii conturi cat mai grase in banca. Ei bine, cetateanul Claus von Stauffenberg, colonel in armata celui de-al 3-lea Reich, are el un vis maret: sa-l vada pe Hitler mierlit de-a binelea. Cu acolitii lui cu tot! Dotat cu ceva sange in instalatie si ochi de sticla pe care il fatzaie dupa sine la toate intalnirile importante, pune el la cale un plan indraznet si complex: o bombitza suficient de puternica incat sa-i reduca la tacere pe toti "inamicii natiunii germane", plus modificarea operatiunii Valkyria, menita sa reduca timpul de reactie al Armatei, in cazul unei lovituri de stat, de la 6 ore, la 3 ore.

Zis si facut! Von Stauffenberg obtine in prealabil semnatura de la insusi Hitler (care il felicita pentru prestatie in general). Marele moment se apropie! In ziua cu pricina, paraseste fericit cladirea, privind cu satisfactie la explozia puternica pe care o lasa in urma. Numai ca ce sa-i faci, asa e in tenis, Hitler nu moare! Toti cei implicati in afacerea asta sunt condamnati si executati pentru inalta tradare, iar Hitler al nostru mai rezista un an glorios pe baricada.

Si cam asta e filmul! Prezentarea lui e la fel de concisa, precum pelicula insasi. Fara inflorituri, fara sentimente, fara emotii si trairi colaterale. E aidoma unui documentar de pe Discovery, unde se incearca reconstituirea cat mai fidela a unor evenimente istorice.

Haina militara il prinde foarte bine pe Tom Cruise. Ipostaza ii vine ca o manusa. Unii spun ca ar fi rolul vietii lui, insa nu prea m-as lasa pacalita. Cu greu pot inlocui in mintea mea prestatia din "Nascut pe 4 iulie"!

Recomand filmul tuturor celor interesati de subiect! Nu-mi dau seama cat ar afla ei in plus fata de ceea ce stiau deja, dar eu zic ca merita o incercare!