Apr 8, 2009

Slumdog Millionaire (2008)


Rating IMDB: 8.6/10

Se da o intrebare:

Jamal Malik e la o intrebare distanta de a castiga 20 de milioane de rupii. Cum a reusit?

A. A trisat
B. E norocos
C. E un geniu
D. Asa ii este scris.

Treaba sta cam asa: Jamal Malik e o micuta puslama de Mumbai care ajunge din intamplare la “Vrei sa fii miliardar”. El raspunde la toate intrebarile ce ii sunt adresate, iar timpul emisiunii expira chiar inaintea Marii Intrebari, cea finala. De fapt, nici nu se termina bine emisiunea, ca si este inhatat de Politie sub banuiala de frauda.

Pentru ca nimeni nu a mai reusit vreodata asemenea performanta, nici macar indienii culti din paturile superioare ale societatii, vagabondelul asta mic e acuzat de inselaciune, numai ca nu isi pot explica modul in care a facut-o! Raspunsul, cred politistii, il pot afla numai daca il tortureaza prin toate metodele posibile, desigur, aplicand si nelipsita chelfaneala.

Baiatul incepe sa explice cum a raspuns la intrebari. C-o fi mana destinului sau nu, se pare ca viata i-a oferit indiciile necesare. Atunci unde ele au lipsit, l-a calauzit intuitia. Astfel, povestirile baiatului fac o incursiune dureroasa intr-un trecut inimaginabil, marcat de saracie crunta, de intamplari mult prea dure pentru un baietel, dar si de sentimente curate.

Inca de la o varsta mult prea frageda ramane orfan. Sigur, multe satisfactii nu prea avusese el nici inainte (poate ceva bai in groapa cu noroi), dar acum e nevoit sa se descurce pe cont propriu. Insotit de fratele lui, gasesc tot felul de ascunzisuri de la o zi la alta si uite asa mai trece timpul.

Intr-o zi, de fapt cea mai importanta zi din viata acestui copil si viitor barbat, o intalneste pe Ea, Latika, o fetita intr-o situatie similara. Ei bine, din acest moment, Latika devine destinul lui, obsesia lui, dragostea lui nepretuita, femeia pentru care isi va risca viata ulterior, fara nicio urma de remuscare.

Un individ pe care l-as gadila fara niciun resentiment pe scaunul electric, ii momeste cu 3 sticle de Coca-Cola si ii duce la el acasa. Acolo sunt si alti copii de varsta lor. Baietii cu graiul placut sunt orbiti si trimisi la cersit, iar fetele, dupa ce mai cresc, iau calea obligatorie a prostitutiei. El si fratele lui reusesc sa scape. Latika nu. O recupereaza cativa ani mai tarziu, ani in care nu a incetat nicio clipa sa o iubeasca! Dar n-are parte de ea! Dupa alti cativa ani, o cauta din nou si o gaseste maritata cu un nemernic, gunoi al societatii, dar care ii oferea traiul luxos pe care si-l dorea. Jamal ii propune fetei sa fuga cu el. Ea refuza, din motive financiare…

Tot ceea ce face el in viata este manat de dragostea pentru Latika. Pana si inscrierea la “Vrei sa fii miliardar”! Spera astfel ca i-ar putea oferi un trai mai bun. Desi, atentie, ea nu este a lui si nu a fost niciodata! Cand unul din copoi asculta povestirile lui Jamal, considera potrivit sa isi dea cu parerea si o jigneste rau pe femeia vietii lui. Cu tot curentul electric care i-a strabatut in repetate randuri corpul, cu toata foamea si setea unei nopti de pomina, gaseste puteri nebanuite pentru a-l strange de gat, desigur, fara a comite o crima in sensul adevarat al cuvantului. El traieste numai si numai pentru ea! Cum sa permita unui strain, sa jigneasca femeia la care s-a gandit de cand a cunoscut-o si, probabil, la care se va gandi pana va muri? E cert, intamplarile filmului sunt mult mai multe si de fiecare data suprinzatoare.

Revin la intrebarea de la inceput! D este raspunsul pe care il da filmul, prin insiruirea de intamplari, sentimente si situatii: Asa ii este scris!

In ciuda catorva recenzii negative, afirm cu tarie ca mi-a placut acest film! De la subiect si dialoguri, pana la coloana sonora. E drept, initial am banuit ca Oscarul asta s-a metamorfozat intr-un fel de Eurovision. Dar nu! E pur si simplu un film bun, cu realitati greu de imaginat! Si poate ca prima tendinta este sa-ti feresti sufletul de astfel de mizerii umane, dar anumite lucruri nu se pot evita, pur si simplu. Dragostea acestui baiat pentru Latika este impresionanta, precum si lupta lui de supravietuire. Avem o adevarata lectie de viata, o palma serioasa data multor oameni care, cu tot belsugul material, sufera de o precara consistenta spirituala. Asta in cazul in care nu lipseste cu desavarsire! Oameni a caror Biblie este banul si tot ce ar intreprinde ei pentru ceva hartiutze cu valori inscriptionate. Oameni care oricum nu ar intelege adevarata valoare a filmului. Nu au resurse sa o faca, oricat s-ar cazni!