Mar 19, 2009

Double Indemnity (1944)


Rating IMDB: 8.5/10

Walker Neff este un vanzator de asigurari cu ambitii financiare foarte inalte. Pe cand isi vizita un client cu ceva stare pentru innoirea a cateva asigurari auto, ii cade cu tronc sotia domnului. Cam meltean din fire, o ataca frontal. Cucoana, foarte stilata de fel si mancatoare de cascaval gras, se impiedica intentionat si cade in mrejele vanzatorului. Posesoare a 26 de primaveri si a unei taliutze de viespe, are izul de vampa a anilor ’40. Pe numele ei cristalin, Phyllis, este dotata cu priviri languroase menite sa prosteasca orice barbat. Dar, mai presus de un adulter ca orice alte adultere, intre cei doi se naste o scanteie bolnava, cu miros de Balaceanca si Mititica la un loc. Planuiesc sa ii faca sotului o asigurare, fara ca el sa afle vreodata si sa-l ucida pe bietul om pentru a incasa despagubirea. Vreo 50.000 de dolari la nivelul anului 1938! Dar nu sunt numai bolnavi, ci si lacomi! Vor “double indemnity”, iar pentru asta, bietul sot inselat trebuie sa moara in tren.

Zis si facut! Printre rafturile supermarketului din colt, Marea Mierleala e pusa la cale in cele mai mici detalii. Walker, care cunoaste foarte bine sistemul, nu crede ca poate da gres in vreun fel. E la curent cu psihologia celor care vor ancheta imprejurarile comiterii “accidentului”, pentru ca aceia sunt chiar superiorii lui. Totul trebuie facut in asa hal incat sa nu para crima sau sinucidere, ci un simplu accident.

Marea Mierleala e asadar comisa! Initial pare doar o intamplare nefericita. Ulterior insa, apar indoielile. Barton Keyes, analistul de asigurari, nu poate intelege de ce defunctul nu si-a cerut despagubirea cu cateva zile inaintea decesului, cand isi rupsese piciorul! Raspunsul pare simplu, pentru ca nu stia ca are asigurare! De ce a murit la o saritura cand trenul mergea doar cu 30 km/h? Simplu, pentru ca deja era mort! Se fac anchete in tren, urmariri, telefoane ascultate etc. Sub toate masurile de precautie luate de cei doi amorezi nebuni, in mintea anchetatorului se contureaza doi suspecti: cucoana sotie si un alt barbat ce ii facea infocat vizite nocturne.

Cum socoteala din targ nu se mai potriveste nici macar cu cea din targ, drumul Walker-Phyllis spre o imbogatire rapida si nemeritata e lungit pe zi ce trece. Cand Walker afla ca cel care ii facea vizite nocturne iubitei sale e chiar logodnicul fiicei defunctului, isi da seama ca a fost folosit si vrea sa scape de mega seducatoarea Phyllis. Numai ca si ea are acelasi plan pentru el…

Nu stiu cat de mult se iubeau cei doi sau cat a primat cascavalu’ in toata afacerea asta murdara, dar filmul e unul educativ, cu final moralist. Desi afli chiar de la inceput despre ce e vorba, te tine in suspans pana in ultima secunda.

Cu cine ar fi de urmarit “Double Indemnity”? Probabil nu cu cineva foarte instarit! Sa nu-ti vina vreo idee, Doamne Fereste….