Mar 22, 2009

Citizen Kane (1941)


Rating IMDB: 8.6/10

Zice-se ca la pomul laudat…sa nu te duci cu sacul! Prevazatoare din fire, am luat 2 saci cu mine! Si ce am cules? Un exercitiu de rabdare si cateva capsuni in loc de mure!

Cand magnatul Kane trece in lumea celor drepti (lasand in urma sa o avere mai mult decat impresionanta), colaboratorii de la Inquirer (ziarul pe care insusi Kane s-a incapatanat sa il conduca in timpul vietii) s-au gandit sa conceapa un articol de senzatie. Si ce ar fi fost mai senzational decat descifrarea ultimului rostit de Kane inaintea Marii Calatorii: Rosebud! In goana dupa semnificatii, au loc intrevederi cu persoane din anturajul magnatului si, astfel, ni se deruleaza cateva episoade importante din viata acestui cetatean.

Plecat de langa parintii biologici inca din copilarie, are o evolutie stralucitoare. Posesor de biznisuri, ajunge chiar sa candideze pentru un post de guvernator, numai ca viata amoroasa dubla il obliga sa isi retraga pretioasa candidatura. Nevasta 1 il paraseste.

Amanta 1 devine, asadar, Nevasta 2. Varsta ii poate fi usor calculata prin impartirea la doi a varstei sotului ei. E tratata generos de consort, ii construieste un palat cat China si Japonia de mare. Plus o Opera, doamna avand voce de soprana cica. Cu toti marii profesori de canto angajati de Kane, Nevasta 2 inaugureaza Opera cu zgarieturi de urechi cum numai ea stie sa o faca! Interesant este faptul ca un critic de la ziarul condus de insusi magnatul nostru, incepe un articol prin care desfiinteaza prestatia vocala a doamnei Kane. Numai ca licoarea lui Bachus incepe sa isi faca efectul, iar domnul adoarme cu capatzana grea pe masina de scris. Kane intra in incapere, citeste randurile defaimatoare la adresa sotiei si chiar el insusi termina articolul in exact aceeasi nota. Sigur, dupa aceea, nu uita sa isi concedieze angajatul :))

Nevasta 2 se plictiseste repede. Viata la palat e fara distractiile pe care orice tanara si le-ar dori. Isi ia catrafusele si pleaca, desi sotul incearca sa o opreasca din rasputeri. Aflat la a doua parasire, omul frustrat incepe sa distruga dormitorul conjugal, incepand, fireste, cu patul pe care l-a impartit cu doamna ceva vreme.

Intr-un final, ni se dezvaluie si Marea Semnificatie a lui Rosebud. Dezamagitor sau nu, ea face apel la trecut, la origini…Sincer, eu am crezut o mare parte din timp ca e un copil facut cu vreo amanta!

Cu cine ar fi de urmarit filmul asta? Cu o persoana dotata cu ceva rabdare, altfel i s-ar putea parea plictisitor. Tehnica filmului este aducatoare de puncte, si nu actiunea in sine. Daca reusim sa ne transpunem in mentalitatea si experienta cinematografica a perioadei in care a fost facut, categoric e revolutionar, o capodopera! Daca nu, va parea un film al naibii de vechi si plictisitor, cu un fir epic destul de static.