Mar 17, 2009

Trainspotting (1996)


Rating IMDB: 8.1/10

De cateva zile ma tot gandesc daca mi-a placut sau nu filmul asta. Inzestrat cu o coloana sonora desavarsita si cu o tema pe masura, cred ca pelicula a fost creata cu scopul foarte precis de a atrage atentia. Nu oricum, ci prin orice mijloace, fie ele si scarboase, enervante sau de-a drepul idioate!

Intr-un decor scotian enervant de apasator, neshte flacai dependenti de heroina isi duc traiurile lor marunte si chinuite. Drogurile sunt dezbatute pe toate partile: cum te apuci de ele, ce stari iti induc, cum ti le procuri, cum ti le prepari, cum iti afecteaza relatia cu familia si prietenii, cum incerci sa te lasi de ele si cum o “ultima doza” se transforma neputincios in “alta doza”.

Stilul de viata dus de tinerii astia de periferie e complet nesanatos: se drogheaza cat ii ziulica de lunga si fura pentru a-si procura alte droguri. Mark Renton, intruchipat frumos de Ewan McGregor, vrea sa renunte la obiceiurile urate si sa inceapa o viata noua. Aparte este episodul in care nu mai prizeaza heroina, iar organismul o vrea din rasputeri. Este poate motivul pentru care filmul mi s-a parut si bun! Sub privirile indurate ale parintilor, el sta in pat zile in sir, urla cat il tin plamanii, ba ii roaga mieros pentru o alta doza, ba ii injura, ba plange, transpira neincetat, tremura din tot corpul, ba chiar are viziuni cu bebelusul mort al unei prietene (heroino-dependenta si ea) catzarat pe tavan.

Cu intentiile nobile ale unei Noi Vieti, flacaul Mark pleaca la Londra. Obtine o slujba. Tocmai cand era pe punctul de a intra intr-un curs mai normal si mai putin nociv al vietii, doi dintre fostii heroino-prieteni vin din Edinburgh dupa el. Cum paduchele la paduche trage, il gasesc repede si ii strica viata din nou. Se baga in tot felul din buclucuri impreuna, din care Mark vrea sa iasa din nou. Ia valiza cu bani si fuge din nou in lume!

Filmul mi-a placut prin felul in care dezbate problema drogurilor. N-am digerat eu foarte bine kilogramele de diaree improscate pe fetele unor oameni pe cat de obisnuiti, pe atat de nevinovati, asa cum n-am digerat si alte faze absolut cretine din filmul asta. De exemplu, unul intra complet intr-un WC mai imputit decat toaletele noastre ecologice. Ba chiar inoata in el! De cateva ori am fost pe punctul de a ceda, marturisesc!

Filmul incepe si se termina cu aceleasi cuvinte “Choose life. Choose a job. Choose a starter home.” Diferenta e ca, in final, Mark alege Viata! Ei bine, cu cine ar fi de vazut “Trainspotting”? Cu cineva care ar avea pana si cea mai fina tentatie de a se apuca de droguri. Nu cred ca o sa o mai faca! Iar daca deja s-a apucat, oricum e prea tarziu…