Mar 24, 2009

12 Angry Men (1957)


Rating IMDB: 8.9/10

Un pusti de 18 ani este judecat pentru uciderea propriului tata prin injunghiere. Avand la baza un alibi plutitor si destule dovezi incriminatoare, cei 12 jurati trebuie sa dea un verdict a carui importanta este capitala: “Nevinovat” inseamna ca flacaul va trai liber si nestingherit in societate , iar “Vinovat” il duce spre scaunul electric. Gadilarea prin electrocutare e posibila numai prin unanimitate de “Vinovat”!

Pustiul pretinde ca arma crimei, un cutit, i-a disparut, dar acesta s-a gasit chiar langa cadavru. Un babalac colocatar l-a vazut fugind chiar dupa ce si-a injunghiat tatal; o doamna il vede exact din tren cum isi injunghie tatal. Pustiul pretinde ca a fost la cinematograf in momentul comiterii crimei, dar nu isi poate aminti numele filmului si nici actorii. In aceste circumstante, juratii delibereaza. Si totusi, juratul nr 8 (Henry Fonda) nu vrea cu niciun chip sa il declare vinovat. Avem 1-11. Pozitia lui starneste reactii de tot felul, de la consternare pana la enervare!

Juratul 8 isi explica foarte clar atitudinea: desi aparentele sugereaza clar ca pustiul este vinovat, lui nu i se pare chiar asa. Demonteaza in mod irevocabil unul din argumentele acuzarii. Se supune din nou la vot. Inca un “Nevinovat”. Avem 2-10.

Ceea ce urmeaza e mai mult de vizionat si nu de povestit. Se nasc discutii de tot felul intre cei 12 si suntem purtati prin toata paleta de atitudini si sentimente: enervare, uimire, aroganta, prejudecata, intelepciune, reconciliere, mila, intelegere. Juratul 8 aduce in discutie toate dovezile si le pune sub semnul intrebarii: cutitul ucigas putea fi procurat de oriunde, babalacul colocatar nu prea avea cum sa se miste atat de vioi la fereastra ca sa il vada pe flacau cum fuge (si asta pe cronometrate!), doamna aia din tren nu prea avea cum sa fie exact in dreptul casei in momentul comiterii crimei, si era destul de normal ca, sub soc fiind, tanarul sa nu isi aminteasca mai nimic din ce a vazut la cinematograf.

Filmul este, de fapt, o dezbatere. Pe rand, cei care dadusera initial verdictul de “vinovat” trec in tabara adversa. Dar, se intampla si reciproca! Pana intr-un final cand scorul ajunge 11-1. Interesant este felul in care dovezi care pareau de netagaduit devin subrede imediat ce schimbam optica!

Urmarind aceasta polemica, nu m-am putut abtine sa ma intreb cati nevinovati au murit de pomana, fie asezati pe scaunul electric, fie injectati cu o substanta letala. De asemenea, m-am intrebat cati nemernici sunt in libertate, desi asupra lor planau dovezi destul de clare, dar ascunse dupa degetul viciilor de procedura! Oare ce au in comun O.J Simpson si Cioaca? O nevasta mierlita si niciun an dupa gratii!

Sigur, in momentul de fata O.J.Simpson se afla la Mititica, dar pentru cu totul alte motive. Citeam undeva ca a fost condamnat in 2008 la maximum 33 de ani (în funcţie de eventualele reduceri de pedeapsă), dar nu mai putin de 9 ani. Pintre cele 12 capete de acuzare, avem jaf armat şi conspiraţie criminală, după ce a luat sub ameninţarea armei nişte suveniruri sportive dintr-un casino din Las Vegas. In sfarsit, “Cei 12 oameni furiosi” au gasit cuvenit sa il condamne...

Chiar mi-a placut filmul asta! Il recomand cu caldura! M-a tinut in alerta pana la final…