Mar 25, 2009

Fight Club (1999)


Rating IMDB: 8.8/10

De 2 ori vazut, de 2 ori placut, la aproape 10 ani diferenta…

Filmul pare conceput ca o reactie de protest impotriva stilului de viata “corporatist”, a tendintelor de idiotizare in masa prin munca de birou. Pierdut printre ore suplimentare, targeturi, promovari, extra cash, omul ajunge, practic, sa nu isi mai apartina.

Cam prin aceleasi stari trece si personajul nostru. Supus muncii de birou, incepe incet-incet sa plece cu musca la arat. Daca adaugam si insomnia pe lista, rezultatul este concretizat intr-un individ cu o grava dedublare de personalitate. Pentru a putea dormi noptile, incepe sa frecventeze toate asociatiile si reuniunile posibile: asociatia bolnavilor de cancer pulmonar, cancer testicular, cancer intestinal si toate bolile posibile ale pamantului. Desi nu sufera de nimic, durerea oamenilor il inmoaie si plansul se dovedeste a fi cel mai bun somnifer. Toate bune si frumoase pana ce apare la reuniuni Marla, o impostoare ca si el.

Marla asta are un aspect jalnic, un fel de sora mai mare a lui Wednesday Addams. Subtilizeaza haine din masinile de spalat si le vinde la second hand. Cum tot fimul e cu tigara in coltul gurii, chiar nu imi explic modul in care supravietuieste!

Partea buna din flacaul nostru realizeaza starea deplorabila a Marlei si o indeparteaza cu toate fortele, dar partea rea a lui o vrea. Si o are! Nopti la rand…

Pentru ca sufera de profunde insomnii, masculul nostru isi ocupa timpul cu tot felul de lucruri: face sapun cu grasime umana ciordita din tomberoanele clinicilor de liposuctie, face pe ospatarul nocturn cu pasiuni ascunse de mictionare in ciorbele oamenilor, ba chiar pune bazele unui club de cafteala serioasa, ale carui reguli le instituie din prima zi. Printre altele, nu uita sa isi dea foc la apartament!

Cum aspectul si randamentul ii sunt tot mai jalnice de la o zi la alta, seful vrea sa il concedieze. Numai ca omul nostru stie sa negocieze: se pocneste singur in biroul directorului si ameninta cu divulgarea tuturor “imperfectiunilor” din sistem, daca nu e platit pe baza de colaborare.

Pe langa toate aceste activitati nocturne, neobositul nostru flacau recruteaza un fel de legiune, cu ajutorul careia comite numeroase acte de vandalism. Marele, Finalul, Nemaipomenitul Scop este acela de a arunca in aer toate companiile producatoare de carduri de credit. Cica astfel se sterg toate datoriile si omenirea o ia de la zero…

Filmul e captivant, coloana sonora nominalizata la Oscar. Nu trebuie ratat! Cu cine ar fi de urmarit? Nu cu cineva care sa lucreze intr-o multinationala. Cine stie ce pandalii il mai apuca…