Oct 14, 2015

Jeruzalem, Liza, Husband, Bunny - Dracula Film Festival

Autor articol: Marcel Prost

Multumim pentru invitatie organizatorilor Dracula Film Festival!




Jeruzalem (Israel)

Castigatorul competitiei de lungmetraj Dracula Film Festival 2015, Jeruzalem e un horror apocaliptic clasic, filmat in intregime PoV, al carui punct forte e atmosfera citadina a Ierusalimului.

Construit pe un scenariu simplist (doua tinere, surprinse de sfarsitul lumii pe meleaguri israeliene, incearca sa ramana in viata printre demoni, zombies, nefilimi si soldati ), filmat cu zguduiala specifica unei camere purtate pe cap (o gaselnita a celor doi regizori, fratii Paz, care imagineaza un "spinoff" al Google Glass de inalta rezolutie, mare rezistenta si perpetua baterie), filmul castiga mult prin estetica apasatoare a unui Ierusalim claustrofobic si antic. Cu un amestec de labirint horror si catacomba, Ierusalimul fratilor Paz pare desprins din jocurile video si e una din cele mai bune constructii arhitecturale cinematografice din cate am vazut in ultima vreme.

Filmarile au fost facute in doua transe, la un an distanta, datorita greutatii de a aduce echipa de filmare in locuri interzise publicului, dar acest lucru e insesizabil pentru spectator.

Daca PoV e o inovatie in a face un film de la un cap la altul, excesul de shaky camera depaseste uneori pragul de confort.


Liza, The Fox-Fairy (Ungaria)

Mentiune, in cadrul DFF, pentru ansamblul creativ al melodiilor (maghiare, japoneze și americane) folosit in coloana sonora , Liza e un film naiv, comic si placut ochiului; atat dinamica sociala cat si estetica filmului sunt de inspiratie Wes Anderson si Roy Andersson, iar rezultatul e o comedie romantica sarcastica, fara nicio legatura cu genul horror. Majoritatea scenelor arata foarte bine, atat in compozitie cat si in tempo; s-ar putea argumenta, insa, ca Aderson & Adersson sunt autorii originali ai Lizei lui Mészáros. Pe de alta, pentru primul sau film de lungmetraj, Liza e un inceput reusit.


The Perfect Husband (Italia)

Din nefericire, filmul pare o caricatura a Anticristului lui von Trier, in care rolul Charlottei Gainsbourg a fost distribuit unei dudui ce stie doar a fi printesa, iar cel al lui Willem Dafoe - unui tanar lumbersexual care se pricepe la actorie tot atat cat ma pricep si eu. Am iesit dupa o jumatate de ora. 


Bunny the Killer Thing (Finlanda)

In afara competitiei, dar in premiera nationala la DFF, Bunny e o halabuceala de comedie finlandeza, pe jumatate reusita, pe jumatate aburita de votca, cu un iepure monstruos care isi cauta, cu ajutorul penisului sau monstruos, aleasa inimii. Evident, n-o gaseste, date fiind criteriile sale nerealiste de selectie... Acest odiseu finlandez e caracterizat printr-un libido supranatural si are o reprezentare usor denaturata a rolului sentimentelor in viata de cuplu, trasaturi care ajung sa il consume si, in cele din urma, sa-l transforme intr-o victima a sistemului. Care este. 
Un subiect ofertant. Pentru cine vine beat la cinema.