Jan 26, 2015

[review] American Sniper (2014)


Multumim distribuitorului filmului in Romania, Freeman Entertainment!

Autor articol: Marcel Prost
Nota: 7/10 (nota Laura: 7; nota Marcel: 7)
Regia: Clint Eastwood
Gen: actiune, biografic, drama

American Sniper e un film profund: profund patriotic, profund american si foarte "old school"; cum ar veni, un extraordinar succes de box-office in America, dar mediocru in afara tarii de bastina. Cu un cap mai jos decat The Hurt Locker si cu doar doua degete sub Black Hawk Down.

Problema cea mai spinoasa (adiacenta filmului), daca sniper-ii sunt buni sau rai, e din putul gandirii; aviatorii care dau bombe sunt "ingerii cerului", iar aia de stau trei zile cu ochiul lipit de teava pustii, ca sa mierleasca allah-akbari cu veste groase, aia sunt perversi ca impusca oamenii pe la spate... De parca razboaiele, mai nou, trebuie sa fie exercitii democratice.

A doua problema, daca American Sniper nu cumva e inactual ca problematica a conflictului, e si ea la fel de simpatica precum prima: Chris Kyle (Bradley Cooper, umflat ca un "taure") omoara niste indivizi, cu pusca lui, in loc sa-i invite la dialog, ca intre "caini si lupi". Indivizii de-i omoara sunt teroristi care dau gauri in copii cu bormasina. Inteleg ca lumea civilizata s-a invatat ca in filmele de autor, mortul sa nu fie decat pe jumatate vinovat. E, iaca, la Eastwood e pe de-a-ntregul! Cei 160 de oameni impuscati de Kyle au fost tinte curate, cum n-au reusit niciun tunar si niciun un aviator, in viata lor! Asta macar a tras in indivizi, nu in orase intregi.
Bradley Cooper
Smecheria cu probleme de-astea e ca, in realitate, sunt scorneli de PR; ele nu acuza regizorul, ci meseria de lunetist, ca de ce e ea asa si nu altfel, mai democratica, mai de stanga. Sanchi, filmul e slab pentru ca e "doar un alt film de razboi, cu eroi americani", nu pentru ca exista lunetisti. Dramoleta inglobata povestii nu tine apa; Kyle nu se poate dezlipi de razboi pentru ca nici nu stie sa faca altceva decat razboi; omul a intepenit (eroic) in rolul de caine de paza, ii place la nebunie asa ca a devenit dependent. Orice soldat inrait e dependent de razboi. Sau cel putin asa si-l doreste armata.

Chris Kyle