Aug 8, 2014

Despre filme si sursele lor


Istoric vorbind, filmul s-a nascut din si dupa scris; de multe ori, azi, in spatele unui scenariu sau chiar in spatele unei interpretari, sta o carte. Unele sunt besteseller-uri, si atunci scopul filmului e preponderent comercial, altele sunt carti de Nobel, si atunci scopul filmului e unul, mai degraba, artistic. Si asa mai departe. Cat de departe?


Circuitul surselor literare in cinematografie ar putea fi urmatorul: de la literatura premiata la bestselleruri, la articole de revista cu povesti adevarate, la benzi desenate. Nivelul urmator - filme bazate pe o caricatura, apoi pe un emoticon si, inevitabil, filme bazate pe un "like" de facebook. Tuturor ne plac like-urile, nu? N-are cum sa nu rupa box-office-ul!
Din categoria surselor de inspiratie antropomorfa - filme bazate pe un vant, filme bazate pe un tic nervos, filme bazate pe un rictus de semipareza, filme bazate pe o balba, filme bazate pe un muc.

Practic, odata ce ti-ai ales oricare din sursele de mai sus, aduni cativa actori mediocri, dar pe cei mai buni programatori, angajezi niste oameni capabili de marketing si ai scos un film care poate incasa 1-2 miliarde numa' pentru ca se poate. Si pentru ca meritam.