Autor articol: Marcel Prost
Regia: Doug Liman
Gen: actiune, SF
Nota Cinemateca: 9 / 10 ( Laur 9, Marcel 9)
Morala: Filmul bun nu se cunoaste de dimineata.
Multumim pentru invitatie distribuitorului filmului in Romania, MediaPro Distribution!
(Atentie! Articolul urmator contine un spoiler, semnalat insa la momentul oportun)
Voi începe prin a mentiona cel mai nefericit aspect: neincrederea producatorilor ca filmul ar putea avea succes. Se vede asta din amatorismul si disperarea cu care au ales sa bata tobele pe tema buclei temporale, inclusiv pe twitter. Undeva, la sondaje, probabil a reiesit ca publicul si-ar dori un SF pe tema timpului si a paradoxurilor temporale, asa ca marketingul a început sa strige sus si tare REPEAT, chiar daca titlul "Edge of Tomorrow" era deja foarte inspirat si foarte bine gandit.
"Prizonier in timp", insa, e o adaptare necreativa si de amator, in spiritul campaniei de comunicare. Daca "Edge of Time" suna ca o nava cosmica, "Prizonier in timp" suna ca o stire din "Scanteia" (pentru cine a apucat).
Si aici se cam termina ce era de zis de rau.
Filmul a fost surpriza anului; niciodata n-am mai ieșit din sala pe dos de cum am intrat; de obicei nu ma insel atât de grosolan despre un film, desi mi-as dori. Prea des...
Ce e de știut e ca nu contează cât de originala e ideea si cât de tare a fost "Ziua Cartitei"; imi place Bill Murray dar "Edge of Tomorrow" e cu totul alta poveste. Cine zice ca a mai văzut Măria asta, are dreptate, dar e si irelevant. Liman o transpune intr-o maniera personala si nu lăsa loc de gandit la altele de acelasi gen: e cu totul alt animal decât "Groundhog Day" sau "Source Code". Cu atat mai mult m-a impresionat, pentru ca atunci cand ai predecesori grei, esti deja cu genunchii muiati, si te gandesti cum sa faci sa nu te compare lumea cu ei, daca nu cumva ești un epigon etc..
Dar Liman merge inainte cu ale lui si il doare in cur de "Ziua Cartitei" si de "Source Code"; ii zice merci de idee japonezului si matraseste prin problema epigonului ca Ștefan prin turci.
Pasul iute al filmului denota multa incredere si inspiratie in regie; nu gasesti momentele alea penibile in care personajele isi spun nimicuri cu ochii pe ceas, ca sa ajunga la nu stiu ce mare Alta Scena. Omul nu doar ca are cu ce umple timpul, ci timpul nu-i ajunge pentru cât are de arătat; nu exista scene inutile.
Tom Cruise...
Pasul iute al filmului denota multa incredere si inspiratie in regie; nu gasesti momentele alea penibile in care personajele isi spun nimicuri cu ochii pe ceas, ca sa ajunga la nu stiu ce mare Alta Scena. Omul nu doar ca are cu ce umple timpul, ci timpul nu-i ajunge pentru cât are de arătat; nu exista scene inutile.
Tom Cruise...
Acest tetan de gradul "ț-spe", care era cât pe-aci sa ne produca polutie dupa "Jack Ryan" sau "Oblivion", isi pune toate fortele si joaca ok. Nu spun ca e "NOUL" Tom Cruise, ci doar ca joaca ok. Personajul sau nu mai e un Super Eroul Fara Mantie, ci e unul decent, si m-a bucurat tare sa-l vad facut cu tragere de inima si pasiune. TC a jucat in ultimele filme ca o domnita Playboy, dar aici isi mai spala din pacate. Nu e vreo revenire specatuloasa, cum ziceam, gen McConaughey in "Dallas Buyers Club", ci doar o gura de oxigen pe care TC i-o acord stimei de sine. Prea cacase totul in picioare pana acum.
Emily Blunt nu strica nimic.
Ceea ce ma conduce la un alt unghi: EoT e, totuși, un "one man show", si inca unul cu un mare narcisist. Dar nu se vede asta. După film nu te gandesti ca tot universul s-a invartit in jurul lui TC (o senzatie permananta, prezenta pana acum in TOATE filmele lui TC), ci ai doar impresia ca filmul e bine facut. Nici măcar nu te gandesti cine a jucat in rolul de Cage, ceea ce pentru TC (de altfel, pentru majoritatea actorilor de nisa) e o premiera absoluta.
Practic, am văzut un film cu TC si n-am fost constient de lucrul asta de la un cap la altul al filmului!!
Filmul o sa fie prost cotat, atat de masele de instalatori, cat si de majoritatea criticilor. Nu e vreun film profund, iar criticii asta cauta (au ei un fix...) si nu e nici un film simplu, cu vampiri sau tate goale, ce cauta masele. Eu l-as caracteriza drept cel mai bun film comercial al 2014, pana acum, si cel mai bun SF pe 2014, pana acum. Știu ca vin filme mai grele, dar si asteptarile sunt pe măsura, n-as vrea sa fiu surprins.
L-as revedea de cateva ori, pentru ca e dens, chiar daca nu adanc, are multe detalii, are efecte foarte, FOARTE bine facute, si e un SF fara pretentii, care da mult mai mult decat te astepti.
P.S. Laura: Edge of Tomorrow e un film de actiune excelent, in ciuda trimiterilor vehemente catre Groundhog Day si Source Code. Iar aceasta datorita faptului ca nu se rezuma doar la prelua cateva idei, ci le dezvolta independent si cu simtul raspunderii. S-au evitat pe cat posibil cliseele, romantzoseniile ieftine, umpluturile inutile, rezultatul fiind concentrat, alert, captivant cu totul. Fara pretentii de adancime, onest cu spectatorul, reprezentat de seama al categoriei filmelor de actiune. A nu se rata in cinematografe!