May 24, 2014

[review] X-Men: The Days of Future Past / X-Men: Viitorul este trecut (2014)

Autor articol: Marcel Prost
Regia: Brian Singer 
Gen: actiune, aventura, fantastic 
Nota Cinemateca: 7,75/10 (nota Laura: 7,5/10; nota Marcel: 8/10)
Morala: "Intoarce-te in viata mea, ma gandesc numai la tineeee..."
(Atentie! Articolul urmator contine un spoiler, semnalat insa la momentul oportun)
Multumim pentru invitatie distribuitorului filmului in Romania,  OdeonFilm!

Filmul e conform asteptarilor si chiar peste, cel puțin la categoriile CGI, prezenta scenica si logica. 
Desi, pe alocuri, e o compilatie de efecte vizuale si de scene adunate de prin Matrix, Robocap, Iron Man si Thor, desi e mai mult un spectacol si o poveste decat o opera de arta, X-Men 4 (sau 7?) e un eveniment foarte placut. L-as insera in top 10 filme comerciale. 

Primele 20 de minute sunt spectaculoase, incepand chiar cu genericul: iti taie răsuflarea, iar "răpirea din... serai" e o măiestrie de scena căreia i-ar sta bine in orice clip de Superbowl.
Bănuiesc ca fanii X-Men au ramas cu gura cascata si ochii umezi, iar ceilalti, aflati in sala ca de-un pamplezir - un pic catatonici, de la avalansa de mutanti, puteri, efecte, efecte si iar efecte CGI. Practic, daca primele 20 de min nu te-au dat puțin pe spate, poate genul tau potrivit e altul inca n-ai aflat care (altfel ce ai fi căutat in sala?). 

N-are rost sa fac planul simplu al filmului, fara îndoiala ca, daca cititi asta, o sa-l vedeti sau l-ati vazut deja si mai vreti o data. E primul film pe anul asta la care am simțit nevoia stringenta sa dau inapoi si sa revad cateva scene; totul se desfasoara mult prea repede (chiar si când e in slo-mo) si scenele sunt complexe, așa ca ochiul nu reuseste sa prinda tot ce vrea. Si vorbim doar de primele douazeci de minute, un adevărat SFX-porn. O fi vreo strategie de marketing, sa intre lumea de doua ori la acelasi film, nu stiu; dar functioneaza. 

Tema filmului e timpul, care se desira mai repede sau mai incet, intr-un sens sau altul, după cum ii dicteaza Kitty Pryde sau Quicksilver. Pe mine ma intriga tare tema si stau ca un câine de vanatoare atent dupa momentul in care scenariul o zbarceste cu logica. X-Men 4 n-o zbarceste, scenariul e scris cu oarecare responsabilitate fata de bunul simt si evita momentele ilogice. Ba chiar, dupa final, ai senzatia de film intreg, de "act rotund", care inchide portile frustrarii (invers decat in "Borgman", de ex), dar deschide alte usi, suficient de largi cât sa vrei sa vii si la următorul X-Men. 

Prezenta de scena a lui McAvoy, Jackman, Dinklage si chiar Fassbender e dincolo de pretentiile filmului; Fassbender, desi impietrit la figura, ca de obicei, transmite hotararea si forța personajului sau (in scena cu mutarea tribunelor, de ex); McAvoy se potriveste manusa, ca si complexitate, cu Patrick Stewart (o fi spiritul Coroanei), iar Jackman, vita, n-are incredere ca poate juca bine, si se dezbraca la camera ca o fetiscana buna dar fara talent... Doar ca Jackman joaca un personaj contradictoriu: este, cumva, fratele mai mare care isi indruma parintii in trecut, pe când erau ei mici. Rolul e complicat si disonant, dar ii iese foarte bine. Curul gol e doar bonus, din fericire. 











Cei doi Sir, Stewart si McKellen - sa fie sanatosi si sa aibă zile, ca sunt actori extraordinari, dar mare lucru de jucat n-au avut. Au, împreuna, 147 de ani, totuși...


De rau...

Clisee peste clisee: numaratoarea inversa (fata cu reactiunea); martiriul; presedintele SUA (Nixon, in cazul de fata) care, desi e e bun, e sfatuit rău, dar, pana la urma, face  bine pentru ca e bun; atacul santinelelor; Wolverine care da aiurea din labe pentru a cin'spea oara si își taie, involuntar, prietenii; robotii zburători, hackeriti, care se dau la popor etc.. 

Dupa primele 20 de minute filmul isi pierde pasul alert, si se transforma un pic in motiv de uitat la ceas, dar isi revine, ceea ce e de bine. 

SPOILER: 
Schimbările in istorie sunt numa' si numa' de bine, ca sa inteleaga tot prostu' ca a fost un proiect reusit.. 
(Am încheiat SPOILER)

In concluzie: M-as duce sa-l vad a doua oara; filmul are de toate pentru toti, iar pentru mine asta inseamna lucruri in plus sau ceva mai mult cacat comercial. O sa-si scoata banii, ba chiar o sa se vorbească despre el drept "filmul care a anulat alte 4 filme"... ;)

P.S. Laura:
 Un film impresionant, daca luam in considerare efectele speciale si anvergura, asa incat nu m-ar surprinde sa il vad catalogat drept "cel mai bun din seria X-Men". Desi calatoriile in timp raman un subiect interesant, in care spectatorul cauta frenetic paradoxuri, nepotriviri, consecinte, destine noi, marturisesc ca am avut asteptari mai mari in firul epic. "Ne intoarcem in trecut, schimbam ce e de schimbat si totul iese mai mult ca perfect" mi se pare nesatisfacator, tangential cu inutil. Totusi, sunt cateva scene impecabil construite, care vor intoarce spectatorul in sala.