Feb 11, 2014

Robocop (2014)

Autor articol: Laura

Nota Cinemateca.eu: 7.5/10 (nota Laura: 7.5/10; nota Marcel Prost: 7.5/10)

Regia: José Padilha
Gen: actiune, crima, SF

Morala: Degeaba pui (semi)roboti pe urmele infractorilor, daca o parte a sistemului va ramane mereu corupta, in mod VOIT. Cu alte cuvinte, nu angaja un justitiar cu jumatate de norma!

Multumim, Forum Film, pentru invitatie! 

Printre sequel-uri dureros de inconsistente si de inutile, tocatoare (atat in serie, cat si in paralel) de nervi, bani, timp si idei, Robocop isi face loc cu coatele pentru a demonstra ca scoaterea unui erou de la naftalina poate fi si placuta ochiului. Ca umbrela cinematografiei poate fi suficient de larga la nevoie, cu conditia ca cei care se adapostesc sub ea sa aiba ceva de spus. Ca a rascoli in nostalgiile publicului trebuie sa aiba un rost; altfel e o faradelege morala pe care spectatorul nu va ezita sa o supuna pedepsei adecvate.

Plecand de la prezervarea rasei umane ca si deziderat suprem, dar imposibil de atins tocmai datorita imperfectiunii ei, Robocop propune un scenariu interesant, o impletire intre dorinta de justitie, ipocrizie, manipulare, coruptibilitate la cel mai inalt nivel (ca vorba ceea, pestele de la cap se impute!), goana dupa bani, dar si constiinta, remuscare, iubire si incredere.

Rasa umana este usor manipulabila prin TV, iar filmul arata ca nu-i prea mare branza sa o faci. Ca un ton apasat si o filtrare a informatiei in functie de propriile interese pot crea sau rasturna adevarate curente de opinie, pot modifica legi in Senat, pot crea sau darama imperii financiare. Ca binele si raul sunt notiuni modelabile asemenea lutului. Ca nu prea stim ce vrem pana nu ni se arata ce sa vrem, iar atunci cand stim ce vrem, fie nu ne este in intregime folositor, fie suntem trasi pe sfoara cu gogosi frumos glazurate (Robocop era un om contopit cu o masina, dar tocmai simturile care il faceau om fusesera semnificativ diminuate, fara ca marele public s-o afle la TV).


Ideea ca o masinarie ar fi un politist mai bun decat insusi omul nu incanta societatea din Robocop, pentru simplul motiv ca lipsa constiintei nu poate fi un atribut al vreunui justitiar. Sunt situatii in care arma nu ar trebui folosita, iar robotul nu ar putea discerne aceste lucruri. Solutia nu intarzie sa apara: un om (sau, mai bine zis, ce-a mai ramas din el) este contopit cu o masinarie, rezultatul intruchipand Perfectiunea: constiinta umana combinata cu avantajele incontestabile ale tehnicii, productivitatea muncii "la hectar" depasind orice asteptari ale imaginatiei umane. Arestarile se fac in timp record, gradul de siguranta a comunitatii crescand peste noapte. Dar societatea nu-si poate depasi conditia decat daca isi doreste cu adevarat, iar aici intervine un conflict major: ar inseamna ca cel ce corupe sa nu mai doreasca sa corupa, iar cel coruptibil sa nu mai vrea sa fie coruptibil. E relativ simplu sa aplici legea la nivel marunt, dar aproape imposibil, odata ce te apropii de varful aisbergului.

Desigur, problematica morala nu ramane pironita in manipulare prin TV, lipsa constiintei la robot sau eterna si fascinanta coruptie la nivel inalt, ci sondeaza timid raportul dintre om si masinarie. In definitiv, ce rezulta daca amesteci un sfert de om cu fiare si circuite? Este el mai putin om? Poate el deveni proprietatea unei companii care sa decida soarta printr-un "shut-down" sau acces restrictionat la familie? Este forta stimulilor emotionali direct proportionala cu insusirea de a fi om?

Filmul are cateva hibe de netrecut cu vederea: Alex Murphy (mai mult "robo" decat "cop") e un politist om-robot cu ganduri exasperante de razbunare si cam atat, trecand peste faptul ca scartaie din toate balamalele, in ciuda tehnologiei de nivel inalt ce ti se flutura ostentativ. In fapt, emotiile sunt superficial exploatate in film, personajele urmand o singura directie, simplista in fond: Robocap tine musai sa se razbune, nevasta e mereu necajita, cercetatatorul vrea sa avanseze in proiect, magnatul goneste dupa bani, iar realizatorul TV o tine langa cu avantajele tehnologiei si ingustimea senatorilor care blocheaza proiectul. Prestatia actoriceasca este mediocra, antipozii fiind Gary Oldman (+) care isi da silinta sa modeleze un personaj aparte si un Michael Keaton (-) complet lipsit de orice inspiratie sau doar nepotrivit pentru rol; scenele cu confruntari armate ample par insuficient exploatate de camera, in unghiuri reduse.

Desi o pelicula comerciala pana in maduva oaselor, cu cateva clisee la purtator, Robocop incanta din plin spectatorul. Un film de actiune excelent (tehnologie avansata, impuscaturi, viteza, urmariri, rasturnari de situatie- tot tacamul!), fara plictiseli, ofense la adresa inteligentei sau batut campii cu gratie.

Totusi, daca raportam filmul la versiunea originala din 1987 a lui Paul Verhoeven, avem doar o incercare palida (a nu se intelege defel dezastruoasa!), de a scoate de la naftalina un erou. In rest, pentru ne-fanii Robocop, nimic nou pe frontul de vest...

P.S. (Marcel):
Film fain, de vazut duminica seara. Fără scene penibile si fara mari pretentii, ba chiar un pic mai pe gustul meu decat originalul: macar acum avem o explicatie de bun simt de ce Robocop are uneori o figura de zombi (tranchilizante si supresoare de emotie, ca sa nu-i sara fisele de la bujii cand se gandeste la prichiciul vetrei unde a fost aruncat in aer).
Pentru mine a fost o vizionare placuta, l-as mai putea vedea o data.