Feb 10, 2014

Nymph0maniac II / Nimfomana vol 2 (2013)

Lars von Trier (the deaf guy...)
(Atentie, spoiler!)
LvT, dintr-un motiv care inca imi scapa, a ales, catre finalul partii a doua, sa dea cheia de interpretare a intregului film: toata viata lui Joe este, de fapt, viata unui barbat; daca o femeie e batuta cu pietre pentru un astfel de traseu, un barbat e automat acceptat, inteles si chiar iubit. Nimfomana e o "lectie de prima ipocrizie", in care se presupune ca pricepi cum automatismele culturale functioneaza de fiecare data independent de motto-ul vietii tale. 

Cei mai drepti si mai libertini dintre noi am simtit ceva pe sira spinarii de fiecare data cand Joe a rupt pisica, fie la patul tatalui sau, fie prin plecarile nocturne de langa copil, fie prin nonsaltanta cu care "trata metaforele" ("silent duck" which'd better not quack...) etc. 
The silent duck
Sunt convins ca fiecare individ din sala a perceput visceral violenta morala a macar unui act, violenta care e deja semnatura lui LvT (vezi Anticristul). Ceea ce era de demonstrat, anume ca un simplu experiment de tipul "gender-swap" poate masura exact gradul de ipocrizie si salbaticie morala, a fost demonstrat. Intr-adevar, suntem niste maimute dispuse oricand sa dam cu pietre in unii si sa-i laudam pe altii pentru exact acelasi lucru. Diferente intrinseci genului? Vax. Cultura decadenta.
Lou Andreas Salome, the woman that did not marry Nietzsche
Pana la urma, LvT nu ne da vreo "lectie de morala" complicata (unde prin "lectie" am putea intelege ce trebuie sa credem despre barbati sau femei) ci ne da un feedback simplist: cine crede ca un cuplu (median) poate supravietui in morala viciata a secolului 21, se inseala. Ba mai mult, cine crede ca simplele diferente morfologice dintre sexe sunt suficiente pentru a dicta viata sau moartea, proscrierea sau eroismul, bunastarea sau saracia, se adanceste intr-un somn adanc spre vesnic. In opinia mea, LvT spune ca n-o s-o ducem mult in felul asta, lasand credintele religioase, tiparele morale sau obisnuinta unei proaste educatii sa ne conduca judecata si sa ne formeze imaginea asupra lumii. E cam acelasi tip de "pesimism" ca la Stephen Hawking spunand ca daca nu incepem curand sa colonizam alte planete suntem condamnati la moarte. La fel, daca nu incepem sa ne scuturam de straiele astea vechi ale moralei nespuse, ajungem sa regresam la nivele de neinchipuit. (O mare contributie la extinderea ciumei secolului 14 a fost categorisirea pisicilor ca animale malefice, ceea ce a condus la starpirea lor, ceea ce a condus la cresterea populatiei de soareci care transmit ciuma. Ironic, o simpla angoasa manifesta prin credinte oculte a dus omenirea in pragul disparitiei). LvT reia tema din Anticristul in care femeie este intruchiparea raului, iar in Nimfomana ne arata si la ce fel de rau se refera: raul din pizda.
L'Origine du Monde (Gustave Courbet, 1866)
Acum, imaginati-va: femeia sufera la nastere pentru ca s-a bucurat de placeri carnale, vulvare; barbatul considera ca vulva pentru care saliveaza, are erectie si care ii aduce pe lume copii este sursa Raului, iar in multe tari mutilarea vulvei este o practica comuna de a reduce placerea sexuala a femeii etc. Desi suna barbar, e doar un exercitiu de imaginatie; ce fel de relatie poti avea cu o persoana de care esti atras dar care poseda intre picioare intruchiparea raului? (fara rea intentie fata de crestinism, care e cu totul altceva la origine decat ce s-a ales de el, aplicat). Cam cum iti propui sa discuti despre asta in cuplu? Mai mult, femeie fiind, cum ii spui fetei tale ca va mosteni aceeasi "avere" ca si tine? etc.
Nimfomana este o lupta cu prostia, si nu doar o dezvaluire artistica a ipocriziei; vorbim despre prosti cu staif si cu capacitate de convingere: Jerome care o "pune la punct" pe Joe dupa ce aceasta "rateaza" subconstient executia, Miss P (sau "Pee"?)...care o convinge pe Joe ca nu e buna decat de un pisat, prosti care cred cu tarie ca Joe a ratat de proasta ce e... (de exemplu, exista unele opinii critice avizate cum ca Nimfomana ar duce o lupta cu monogamia iar filmul in sine ar fi un bildungsroman... Mai degraba un unwissenheit-roman; dar pentru prosti, constructia pacatului e, si ea, tot o constructie...) Filmul e o lupta cu prostia celor care cauta in disperare motive sa arunce cu piatra. In sala, la Nimfomana, toti am fost "fara de pacat", cum suntem de obicei atunci cand iesim in public. Motiv pentru care LvT s-a hotarat in 2003 ca tot ce se petrece in spatele peretilor sa fie facut public si a rezultat un film tare urat de criticii cu staif (59 pe Meta).
Dogville 2003 (no walls)
LvT isi incheie intotdeauna ideile la prohab, iar Nimfomana nu face vreo exceptie: glontul final e tras in capul singurei persoane care nu are acordul partenerului (pentru sex). Practic, orice discutie hardcore pe teme sado-maso sau pedofilie apologetica se explica si se incheie prin acest unic glont adresat singurei persoane care nu a cerut (deci nici n-a avut) acordul pentru sex. O regula de aur, as zice. Intr-adevar, un pedofil nemanifest e demn de respect, dar daca ar fi manifest si-ar primi acelasi glont; un copil nu poate fi parte intr-un acord cu un adult. Uneori lucrurile sunt simple iar, pana la urma, asta e singura morala care conteaza: intre doua sau mai multe persoane trebuie sa se poata intampla orice daca exista acordul partilor.
The Hunt 2012

Pana la urma, ultimul racnet in materie de civism e lupta pentru acceptarea homosexualilor printre consumatori... Fie bineveniti, ei nu sunt femei!...
Multumim Independenta Film pentru invitatie si pentru pozitia fata de blocarea filmului de la difuzare!