Nov 13, 2013

Thor: The Dark World/Intunericul (2013)

Autor: Marcel Prost

Nota Cinemateca: 5/10 (Nota Laura: 5.5/10; Nota Marcel: 4.5/10)

Regia: Alan Taylor
Gen: actiune, aventura, fantastic

Morala: Cel mai nefericit colaj de clisee comercialo - eroice pe anul asta, cu cele mai mari incasari.

Amanunte:

Show: 8/10
Arta: 4/10
Poveste: shit
Buget: necunoscut

Daca vrei sa intri in sala si sa te simti ca un copil, gata sa te lasi vrajit de povestile bunicului, poate n-ar trebui sa citesti mai departe. Sau daca esti mare fan al benzilor desenate, na.

Initial am zis ca o poveste e o poveste, chiar daca ametita de cap, kitsch si bazata exclusiv pe visul unei benzi desenate, usor nefericita pe post de scenariu de film... Pana la urma, orice show e un show bun daca lumea aplauda la sfarsit, nu? TDW e o poveste fantastica de iubire pe fondul alinierii extraordinare a noua lumi, lucru care le face vulnerabile in fata raului atavic bla bla...


Pe scurt, cred ca e cel mai nefericit colaj eroic de clisee pe anul asta, de la imagine, scenariu pana la personaje si ironii (Loki care ia forma lui Captain America e cam ca Iron Man care vrea o shaorma in The Avengers). Singurul personaj care rasare cu un deget peste restul e Loki (Tom Hiddleston). Portman si Hopkins joaca amandoi la offside - aka pt banuti; rolurile lor nu le permit niciun fel de actorie, sunt pur si simplu orz stricat pe gaste. Din punctul meu de vedere tocmai faptul ca Sir Anthony Hopkins joaca de ceva vreme in filme strict comerciale, unde e dorit, eventual, doar pentru o grimasa (cum e cazul lui Thor) sau doar pentru timbrul vocal (Beowolf), e semn rau.

Sa zicem ca filmele se pot imparti usor dupa persoana careia i le-ai recomanda; ei bine, n-as recomanda TDW copilului meu, indiferent de varsta, pentru ca am convingere ca astfel de kitschuri cu bugete mari vor iesi cate doua-trei pe an, fara sa invete nimeni nimic de la ele, fara sa trezeasca nimic deosebit in sufletul omului. N-as recomanda filmul prietenilor mei, pentru ca n-as putea sa le spun care e motivul pentru care il recomand: "Du-te sa il vezi pentru ca ...? E frumos desenat? Cat de cat. Are idee? Nu. Are actorie? Nu. Te tine in suspans? Nu."

Cateva motive un pic mai concrete pentru care nu recomand TDW:

1. Amestecul de ev mediu cu viitor extra-terestru e un kitsch oribil: 

In mai toate scenele de lupta, o oaste are sabii si ghioage, cealalta are lansatoare de racheta si "grenade cu suctiune". Lupta e egala si chiar pe muchie de cutit (sanchi!) pana vine Thor si ii ia eroic la ciocan pe... cei rai, banuiesc, la cat de urati sunt. Oricum, ii bate pe unii care seamana cu orcii, minotaurii si cu alti monstri consacrati in evul mediu. Cum ar veni, pe talibani. Aia frumosii si spalatii scapa invingatori, cum ar veni americanii.

2. Partea "auto-eroica" si "auto-suficienta" a personajului Thor e comercialul la mama lui; Thor vorbește tare si apasat cu toata lumea, indiferent de conjunctura: cu ta-su, cu ma-sa, cu gagica-sa, cu fra'su, când se bate sau cand e trist. Thor e un erou "mitologic" care trebuie sa vorbeasca foarte bărbătește, nu ca efeminatul de fra'su. Iar asta, considera regizorul, este cum tre' sa fie un erou asgardian. Unde Asgard, e ceva ce numai din benzile desenate sau din Stargate afli ce (lumea sefa, cum ar veni).

3. In general, Hollywood-ul si-a facut mana la a mutila orice mitologie, greceasca, romana sau nordica. O sa ziceti "Ce conteaza, dacă asta aduce oameni in sala si rezultatul e mega artistic? Oricum sunt toate basme". Nu e asa. Si pornul aduce audienta si poate fi mega-spectaculos; in plus, mitologia inseamna doar basm numai si numai pentru ca asta cred americanii de la Hollywood si doar ei. Pentru tot restul lumii insa, mitologia e fondul inconstient care conduce o societate, in profunzimea moralei ei; iar America e in criza, ceea ce duce la un import necontrolat si superficial de eroi mitologici si, implicit, la o inflatie de personaje, care mai de care mai eroice si mai americane. The American Gods...

4. La cateva zile dupa vizionarea filmului, ca si la cateva minute dupa ultima scena, nu ramai cu nimic: nici cu vreo poveste, nici cu vreo scena, nici cu vreo idee. Ma incumet sa spun ca TDW a fost mai slab ca multe episoade din serialele de cate 5 serii.

Dar!... Nu inseamna ca nu scoata bani! Deja a scos suta de milioane si nu ma uimeste; as spune chiar cu cat mai gaunoasa povestea, cu atat mai spectaculoasa prelucrarea grafica, cu atat mai multi banuti de la mase. Magia virtualizarii si a high-definition-ului umfla buzunarele unor oameni destepti. Restul, ne bucuram de povestile bunicului, sau nu.

Multumim Oxygen PR pentru invitatie!