Nov 20, 2013

Khumba (2013)

Autor: Laura
Nota Cinemateca: 6.5/10. (Nota Laura: 6/10. Nota Marcel: 7/10)

Regia: Anthony Silverston
Gen: animatie, aventura, drama

Morala: Daca vrei ca ceilalti sa accepte ca esti altfel, esential este ca tu sa accepti asta, mai intai de toate.

Khumba e o zebra altfel, doar pe jumatate dungata, cu teribilul ghinion de a trai in savana africana ce pare organizata aidoma societatii omenesti: esti altfel, din cauza ta nu da Doamne-Doamne ploaie, asa ca fa un bine suratelor tale si paraseste gasca. Pana isi vor da seama confratii tai ca e posibil sa nu ploua in Africa si ca pielea ta nu prea are de-a face cu conditiile meteorologice, va fi o distanta cam de la Ev Mediu la Modern. Timp in care ai face bine sa nu sezi mort de-a binelea in vreun sant, ci sa pleci in calatorii initiatice, in care sa iti vina mintea cea de pe urma si sa accepti cine esti. Totusi, n-ar fi mai bine sa faci direct asta? Altfel, risti sa te ineci, nu in vreo apa magica, ci in clisee. Dar, ce sa vezi, Khumba partial-dungata traieste intr-o societate unde marketingul instalat mai mult decat confortabil vinde cimbru pe post de sofran si, astfel, orice neinitiat care se cauta pe sine la kilometri departare devine un erou. Un fel de "sunt cam ocupat si ma retin singur".


Pentru piticii cei mai pitici, Khumba se va dovedi o animatie amuzanta. Ochiului critic nu ii vor scapa, insa, lipsa de originalitate, povestea plata, precum si personajele anemic construite. Cu toate acestea, animatia are cateva momente reusite, temporar deconectante (vezi grupul de gazele cu acshient moldoviniesc, mai), veselia instalandu-se in sala de cinema. Khumba poate aduce cateva clipe placute in familie, asa incat le recomand parintilor cu prichindei sa nu mai stea pe ganduri si sa le-o prezinte pe zebra care a plecat sa-si gaseasca jumatatea de dungi lipsa. Desigur, adultii vor putea gasi cateva momente absolut exasperante si daca nu vor iesi de acolo fredonand usor isteric "aaaaripiiile pierzaniei, aaaaripiiile pierzaniei", sa-mi ziceti mie Cutzu.

O productie comuna din punct de vedere vizual (inspirata de pe ici, de pe colo, prin punctele esentiale) cu o coloana sonora excelenta, insa. Delicata, placuta urechii, intregind atmosfera exotic africana. Ca tot veni vorba de auz, sa nu exageram cu dublajele in romana, zic. Pe langa faptul ca suna fals uneori, nu ma incanta in mod deosebit cand Liam Neeson, Laurence Fishburne si Steve Buscemi fac precum lighioanele savanei, iar la mine ajunge altceva. Sau altcineva, mai bine zis. Mi-ar fi placut sa ii aud...

Multumim, Ro Image, pentru invitatie. Am ras copios...