Jul 5, 2013

Marcel Prost: Pacific Rim, pre-preview

Ma gandeam pe Facebook (sic!) cum Pacific Rim o sa fie un fel de Transformers 4, de n-o fi un fel de Terminator 3...  Adica facut pentru baietei, doar grafica 3D, fara poveste, fara actorie, fara metafizica transcendentala. 
Din trailere se vede mult cliseu, mai vechi dar si mai mai nou: 
Din cele mai noi: mega-roboti care apara lumea (Transformers), reactor’n piept (Iron Man), monstri amfibieni (Godzilla), soldati in exoschelete (Starcraft, Iron Man), frati gemeni cu sinapsele incrucisate (Minority Report), atacuri extraterestre asupra lumii (a se citi “asupra Americii” - Independence DayBattle Los AngelesYou-name-it); din cele mai vechi, din imemoria timpului - “America = Planeta”, “Ingineria bate biologia”, “Eroii nostri sunt mai curajosi decat eroii lor”, “Binili invinji”, “Negrul conduce albii” si altele. Cum ar veni, daca n-o fi vorba de un joc pe consola, fara consola, eu imi tai un nasture. 


Cel mai important semnal ca Pacific Rim e dedicat segmentului masculin de la 7 la 17 ani e ca toti americanii il vorbesc de bine, de la bloggeri pana la jurnalisti (sic!)... N-a fost film, din cate stiu eu, care sa fi fost asteptat cu nerabdare de americani, primit cu entuziasm de americani, si care sa fi fost altceva decat un produs de (mare) consum; genul de film care se vede pe ecran foarte lat, cu ochelari 3D, de la care iesi cu privirea goala si tot ce vezi cu coada ochiului e ce o sa vezi si dupa ce te culci: scantei, fulgere, explozii.


Bun. Asa se fac unele filme, din GPU, nu din cortex, ceea ce nu le face musai proaste. Dimpotriva, pentru publicul potrivit, sunt niste nave cosmice: toti baietii, cu sau fara tuleie in barba, tre’ sa-l vada, macar ca sa afle ce oratanii hidoase ne mai pot invada, cum se da un pumn cat un bloc, care e treaba cu sincronizarea intre frati si surori si cum ar trebui sa arate niste jocuri adevarate, nu 4 pixeli insirati pe un ecran de 15 inch... 

Pentru ca si eu sunt parte din segmentul tinta, desi n-ar mai trebui, o sa ma duc sa vad daca Pacific Rim > (Matrix X Avatar) / Transformers... La filme de tipul asta o sa ma duc in mod fatalist, ca o victima care nu poate evita dezastrul...

Bugetul filmului e 180 mil; Warner a mai marcat 225 mil pe Man of Steel, asa ca acum are de vazut inapoi pe aproape de jumatate de miliard, in total. Vorbim despre echivalentul a 1.5 miliarde de paini romanesti. Luati-va mult popcorn!