Jun 25, 2013

World War Z/Ziua Z: Apocalipsa (2013) - Guest-Post de Marcel Prost


Nota mea: 7/10

Regia: Marc Forster
Gen: actiune, drama, horror

Morala mea: Mama-Natura e cel mai bun criminal in serie.

Pentru amatorii de senzatii zombiene, filmul este, neindoielnic, o reusita: actiune, spectacol, efecte, adrenalina si putintica groaza, ca nu sad rau cateva floricele pe post de confetti in sala de cinematograf. Pentru toti ceilalti, e inca un film cu morti-vii, imbolnaviti de nu-stiu-ce-virus transmisibil prin clasica muscatura. Pelicula e asemenea unui student tocilar: si-a invatat bine lectia si o reda cu acuratete, insa nu inoveaza mare branza. Totusi, nu simti ca timpul a trecut degeaba sau ca mai bine dadeai banii pe tigari: daca tot ceea ce vrei este entertainment, World War Z este filmul mai mult decat potrivit.

Specific din capul locului ca refuz de ani si ani sa cad in mrejele asa-ziselor farmece Brad Pitt-iene si ca prezenta lui pe capul de afis e doar pentru a-si recupera uriasa investitie facuta in World War Z. Dimpotriva, mi-ar placea sa cred ca nu o ia in directia gagicarelii a la Tom Cruise, de la salvatorul micro-universului (familia) la salvatorul intregii lumi (adica falnica SUA). Imi place sa-l vad jucand si nu devenind un Bruce Willis Al Doilea care salveaza pana si Titanicul de la nefasta scufundare.

In cele ce urmeaza, ii predau stafeta neobositului Marcel Prost, care s-a documentat putin pentru a-si respecta deja consacratele 4 directii in recenzie: show, arta cinematografica, poveste si buget. Lectura placuta!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iata un teaser-poster! Cam atat conteaza: Brad Pitt, titlul si anul.

Show: 7/10
Arta: 5/10
Poveste: 6/10
Buget: 200 milioane


Show 7/10 - Ca sa dam Cezarului ce e al Cezarului, DayZ - Zombie Apocalypse e, la origini, un "mod" foarte popular (1.7 milioane de playeri, azi) al jocului Arma II, inventat de niste cehi acum cativa ani. Anul trecut, DayZ era deja la moda printre maniacii RPG; anul acesta ne uitam la 200 de milioane de dolari bagati intr-un scenariu RPG de succes, in WWZ...

WWZ arata ca un film de actiune si horror facut bine, in general. Mare parte din show e sustinuta de Brad Pitt, care nu degeaba tine afisul cu fonturi aproape egale cu ale titlului.

Scenela de ansamblu, cu multe personaje si obiecte, sunt dinamizate de mult physics, o incantare grafica. Filmul imprumuta mult de la game-engine-uri clasice incepand cu scenele surpriza pana la miscari de mase mari de obiecte / personaje. Impresia e foarte placuta: gramezile de zombie care se reped in ziduri sau in usi arata… natural, caderile de pe ziduri sau blocuri sunt credibile. Scenele horror, desi clasice, te tin oarecum incordat pentru ca te surprind prin credibilitatea miscarilor. Evident, nu stiu cum ar trebui sa se miste o multime de zombies, dar din toate filmele pe care le-am vazut, in WWZ sunt cele mai "naturale" si mai hotarate multimi de zombies, gratie unei echipe enorme de programatori. Normal…


Arta: 5/10 - Daca poti face abstractie ca WWZ e 70-a iteratie pe tema virusului care transforma oamenii in zombies, filmul nu e rau deloc. Ba chiar ar putea fi premiat la categoria "Filme cu zombies creati din virusi". Scenariul e un pic cam plin de actine, iar Brad Pitt un pic cam prea familist pentru un film horror; mi-ar fi placut sa vad mai putina deplasare pe mapamond, mai putine tirade despre familia americana, si mai multa spaima pe chipurile spectatorilor. Fiind un film preponderent de actiune, partea de horror ramane, in multe locuri, neglijata; in loc sa te sperie bine, filmul "te fugareste" printr-un scenariu stufos la limita acceptabilului. Lucru bun insa - echipa a invatat din greselile istoriei, asa ca lipsesc scenele penibile cu mame care incearca furibund sa isi salveze pruncii, copii mancati de proprii parinti sau maruntaie imprastiate pe camera. Unul din motivele pentru care suntem scutiti de ridicol e ca filmul trebuie sa lase in sala baietii de 12-15 ani (filmul are PG-13), cunoscuti pentru inclinatiile lor necrofile si mono-maniacale pentru jocuri de consola.

Brad Pitt joaca, produce si cam atat; rolul nu ii permite mare actorie, iar ce joaca e un arhetip de erou american: cavalerul Jedi = reprezentantul ONU.

Nu ma pot abtine sa nu recunosc ca de la inceputul filmului Brad Pitt mi s-a parut ca seamana prea mult cu Billy Cyrus (Care Billy Cyrus?) - Tatal lui Miley Cyrus… (Care Miley…?) - Hannah Monatana Aceasta "Sandy Belle" a Disney-ului anilor 2010! Nu, nu Selena Gomez...



Poveste 6/10 (Spoiler!!) - Clasica: un virus care se activeaza in cateva secunde de la contaminare, transforma oamenii in zombies; Gerry Lane, cavalerul Jedi modern, salveaza lumea cu muschii, ambitia, dragostea de familie si intuitia masculina. Povestea nu lasa loc spectatorului sa viseze la lucruri inspaimantatoare.

Totul se invarteste in jurul eroului Gerry, cum ii spun prietenii, iar povestea are rolul exclusiv de a-l re-construi pe acesta. Desi pensionat (?), Gerry Lane accepta sa plece de langa familie si neamuri ca sa salveze lumea de morti. Aproape toate cele 6 puncte pe care le-am dat la capitolul Poveste vin de la scena doctorului Fassbach, unica-speranta-a-omenirii, care, o data aterizat in Coreea Americana, cade pe rampa avionului si se impusca accidental si mortal. Absolut ingenios! Gerry preia de acolo totul, si bine face, pentru ca doctorul nu-mi inspira multa incredere, oricum. Mai departe, lucrurile merg din rau in mai rau, insa Gerry are un al treilea ochi deschis la "natura care se auto-deconspira ca un ucigas in serie care se vrea prins". De aici incepe sa adune indicii pe care nimeni nu le vede, ajunge la niste idei pe care nimeni nu le crede, dupa ce scapa cu viata din niste situatii din care nimeni altcineva nu scapa (cu exceptia tinerei soldat israelian Segen, careia ii sade bine tunsa scurt si fara mana stanga). Ce sa mai vorbim, am simtit cum Gerry imi era bun de tata, iar asta nu e o intamplare; copiii americani trebuie sa inteleaga cum parintii lor ce trudesc pe plantatiile corporatiste salveaza lumea zilnic, riscandu-si viata numai si numai pentru familie…

Cum spuneam, e o poveste cu un singur erou, cam ca intr-un joc RPG de consola… Actiunea e foarte decenta, tinand cont ca avem de-a face cu o avalansa constanta de morti horcaitori care nu vor decat sa muste viii sanatosi - o a doua intorsatura cu un iz de inovatie a scenariului.

Buget: 200 de milioane de dolari - De 5 stele!… Cu toate astea, in primul weekend filmul a recuperat 66 mil, adica un foarte decent 33% din cheltuieli. In comparatie, Man of Steel recupera, dupa primul weekend 50% din cheltuieli, dar comparatia e disproportionata pentru ca Man of Steel are in spate o istorie de 35 de ani numai in cinematografie si 80 de ani in benzi desenate...

Miezul segmentului tinta al WWZ sunt baietii din lumea intreaga, cu varste intre 12 si 16 ani, cu sau fara calculatoare si console; secundar, amatorii de filme horror si numai in al treilea rand femeile cu bucurii la Brad Pitt.

In loc de concluzie, filmul merita vazut, cu popcorn si bautura racoritoare specifica fiecarui cinematograf; nu iti sar floricele din poala, dar nici nu iesi ofitcat din sala.