Apr 12, 2013

OBLIVION. PLANETA UITATA (2013)



Nota mea: 7.2

Regia: Joseph Kosinski
Gen: acțiune, aventură, SF

Morala mea: nu mor caii când vor câinii.

Un singur dor mai am: să șed frumos la marginea mării și să prind neprețuita zi în care Tom Cruise renunță la aerele de gagiu/fante de Top Gun, incluzând aici și deja consacratele accesorii, ochelari, gecuțe vinilinate, precum și motociclete sau orice alte vehicule dubioase derivate din acestea. Nu că ar fi ceva în neregulă cu era Top Gun, e și ea o epocă asemenea oricărei alte epoci, dar cred că domnul cu pricina (precum și stuff-ul care îi promovează glumițele) ar trebui să ia cumva în considerare că au trecut vreo 27 de ani de la acea eră oarecare. Dacă la Jack Reacher îmi puneam la îndoială propriile-mi vorbe, Oblivion mi le-a întărit, fără alte dubii.

Stimate doamne (și stimați domni, de ce nu?!), în caz că vă era dor de numitul Tom Cruise, filmul de față este cea mai bună ocazie de a vă face o transfuzie sangvină cu acest cetățean, având toate ingredientele necesare: prim-planuri generoase și insistente, pachete de mușchi lucrate cu sârg, zâmbetul cuceritor consacrat de Top Gun, operații estetice faciale iscusit executate, bomboanele cip de pe colivă fiind puse în momentul în care Tom Cruise se bate cu el însuși, eveniment cinematografic ce nu ar trebui ratat! Am cumva senzația că acest actor și-a propus să seducă nu numai doamnele și domnișoarele din era Top Gun, dar și pe fiicele și nepoatele acestora! Keep up the good work, dear Tom!

Revenind la film, într-o epocă hollywood-iană în care însuși marele Ridley Scott trece de la o capodoperă precum Alien la ceva dubios de ilogic și inconsistent de tipul Prometheus, ar trebui să mă declar mulțumită de spectacolul Oblivion. Exceptând câteva găuri din scenariu, inconsistențele din acțiune, precum și înțepătoarea previzibilitate, spectatorul nu va părăsi dezamăgit sala de cinematograf. Deoarece, pe lângă un spectacol vizual deosebit de amplu și plin de efecte, Oblivion se screme a fi complicat, de neînțeles și chiar o izbândește pe alocuri.

Pelicula e, fără îndoială, antrenantă, însă frustrarea vine din investirea unor sume vizibil consistente într-o producție SF care face, fără nicio jenă, trimiteri la alte producții consacrate din genul ei: Star Wars, Matrix etc., cititorii acestui blog fiind invitați să enumere și alte similitudini (asta ca să nu le numim furăciuni de idei) identificate pe parcursul filmului. Dar, chiar și așa stând lucrurile, Oblivion e un film bunicel, antrenant, lucrat cu îndemânare la partea vizuală și auditivă. Asta dacă putem face abstracție de clișeele deja sufocante legate de umanitate, iubire și...literatura clasică. Oare când vom renunța la aceste cuie care nu doar susțin talpa pantofului, ci încep să facă bube adânci și sângerânde?!

Mușchii intens antrenați ai domnului Cruise fac casă bună cu mecla doamnei Kurylenko, frumoasă și cam atât. Apariția lui Morgan Freeman mai contrabalansează din acest neajuns, însă nici măcar oamenii mari nu pot face minuni cu roluri mici. Totuși, per ansamblu, trebuie să o recunosc: filmul putea fi mult mai rău de atât!

Marele neajuns vizual al acestei pelicule, raportat la potențial, ar fi varianta lui 2D, și nu 3D, așa cum m-aș fi așteptat. De ce ne scremem să tridimensionăm efecte vizuale minuscule (care pot lipsi cu desăvârșire în anumite pelicule), în loc să le augmentăm pe cele pretabile, așa cum ar fi fost cazul în Oblivion?! Iar coloana sonoră, deși nu vreo revoluție în domeniu, gâdilă frumos urechea, întărind cumva legătura dintre ochiul spectatorului și imaginea de pe ecran. Care să fie momentul propice al unui 3D, dacă nu unul ca acesta? Cel puțin, judecând din perspectiva felului în care înțeleg eu existența tridimensionalității în arta cinematografică. Dacă scenariul scârțâie de la bun început și eforturile se direcționează către spectacolul vizual, cred că aceste intenții ar trebui duse până la capăt.

În concluzie, recomand acest film, în măsura în care intrăm în sala de cinematograf fără pretenții de revoluționar, imprevizibil și profund. Un bun exercițiu pentru ochi și ureche, timp în care creierul se relaxează, cu excepția momentelor în care filmul îl provoacă și îl înțeapă ostentativ. Prea ostentativ!