May 31, 2012

In spatele ecranului: Dark Shadows (2012) - Note de productie

Stimați cinefili,

Bine ne-am regăsit la o nouă ediție a rubricii În spatele ecranului, cu ocazia celei de-a opta colaborări Tim Burton -Johhny Depp. Vă las să descoperiți în rândurile de mai jos câteva elemente interesante: ce spun actorii despre rolurile pe care au trebuit să le interpreteze, cum a văzut Tim Burton colaborarea cu aceștia (un element picant fiind tocmai cel legat de soția sa, Helena Bonham Carter, despre care el spune: ”Nu ştiu cât de flatată a fost să i se ofere rolul unei psihiatre în declin şi alcoolice, dar cineva trebuie să joace şi rolurile astea, nu?”), descrierea făcută de Johhny Depp anilor '70 ("poate cea mai inestetică perioadă din istoria umanităţii, o perioadă în care oamenii tolerau orice: de la păpuşi oribile la bijuterii croşetate, macrameuri şi lămpi Astro"), dar și despre apariția lui Alice Cooper în film (Tim Burton: Alice Cooper era în mare vogă în acea epocă, aşa că se potrivea cu atmosfera filmului. Înfricoşător e că şi acum arată exact la fel precum arăta atunci. De fapt, avem un disc cu Rolling Stones, cu el pe copertă, din acea epocă, şi cred că arată mai bine acum decât atunci. Este foarte, foarte ciudat".) Lectură plăcuta!
 ***
Un vampir reticent, cu o carismă incredibilă. O străină misterioasă, irezistibil atrasă de el. O cochetă geloasă, care te vrăjeşte la propriu şi la figurat. O familie bizară într-un vechi şi sinistru conac, cu secrete inimaginabile la fiecare colţ.

Acestea sunt câteva caracteristici ale extrem de popularului serial de televiziune din anii '60, care a distrus şablonul programelor de televiziune. Într-o epocă marcată de tulburări sociale teribile, Umbre întunecate a schimbat radical modelul serialelor comerciale cu amestecul său unic de melodramă gotică, mister şi romantism. Brusc, tinerii alergau de la şcoală ca să urmărească răsturnările de situaţie din familia Collins. Fără DVD-uri şi chiar fără aparate video ca să înregistreze episoadele ratate, Umbre întunecate a devenit chintesenţa "programului fix" pentru generaţii de admiratori, care încă îl consideră un serial emblematic.

Unul dintre pasionaţii serialului era Tim Burton, care, la rândul său, a distrus şi el câteva tipare, devenind un realizator de filme renumit pentru stilul său creativ şi unic. El spune: "Serialul avea o atmosferă aparte. Era comercial, dar era bizar, supranatural."


Johnny Depp, care joacă rolul lui Barnabas Collins, îşi aminteşte: "Nu era nimic care sa se compare cu acest serial. Categoric nu în programele din timpul zilei! Nimic cu vampiri, cu stafii şi vrăjitoare. Întotdeauna m-a atras genul ăsta, chiar din copilărie, aşa că, atunci când am descoperit Umbre intunecate, nu l-am mai lăsat din mână."

E posibil ca Depp să fi vorbit serios. Zeci de ani mai târziu, el nu e numai personajul principal al filmului, dar şi producător alături de Richard D. Zanuck, Graham King, Christi Dembrowski şi David Kennedy. Umbre întunecate marchează a opta sa colaborare cu regizorul Tim Burton, continuând astfel remarcabilul lor parteneriat cinematografic. "Evident, primul om la care m-am gândit pentru acest proiect a fost Tim," spune Depp. "Pe măsură ce dezvoltam proiectul, a devenit tot mai entuziast."

"Johnny îşi dedică întreaga energie pentru fiecare proiect al său. Mi-am dat seama imediat că era pasionat de proiectul ăsta," spune Burton. "Am fost încântat să vedem unde putem duce povestea şi am ştiut că va fi foarte nostim."

Aducând Umbre întunecate pe marele ecran, Burton a ţinut să păstreze spiritul serialului, deşi admite că e "greu de surprins". "Nu e ceva ce poţi recrea în totalitate, pentru că serialul a avut peste 1 200 de episoade, iar tonul era foarte eluziv. Dar serialul a fost întotdeauna sursa noastră de inspiraţie."


Pentru Burton, unul dintre atuurile colaborării cu Depp este abilitatea actorului de a se autodepăşi constant. "Johnny e dispus să încerce orice. Întotdeauna găseşte lucruri noi, care ne încântă pe amândoi. Aşa că, de fiecare dată când lucrăm împreună, experienţa e diferită, aşa că e mereu ceva nou şi nostim."

Zanuck observă: "Fiecare dintre colaborările lor e uimitoare. Tim vine cu nişte idei incredibile, iar Johnny le transpune pe ecran. Se cunosc foarte bine, iar Johnny îşi dă seama după expresia lui Tim dacă îi place sau nu ceva. E de ajuns ca Tim să spună câteva cuvinte ca Johnny să înţeleagă imediat ce îşi doreşte."

Graham King spune: "Johnny s-a implicat în acest rol. Îţi dădeai seama de angajamentul său numai din orele pe care era dispus să le petreacă în cabina de machiaj zi de zi, dar şi din interpretarea sa. Barnabas spune şi face nişte chestii destul de extravagante, dar Johnny îşi joacă rolul cu o mască de seriozitate perfectă, de parcă ar fi cel mai natural lucru din lume. Nimeni nu interpretează mai bine ca el genul acesta de personaje."

Mare parte din umor rezidă în situaţia de "peşte pe uscat" în care se găseşte Barnabas Collins, un seducător din secolul al XVIII-lea, care îi frânge inima unei vrăjitoare nemiloase, pe nume Angelique. Când Barnabas îşi declară iubirea pentru o altă femeie, eterica Josette, Angelique se răzbună pe amândoi: pe Josette o ucide, iar pe Barnabas îl condamnă la viaţă eternă, ca vampir. Nu e o viaţă prea interesantă deoarece Angelique se grăbeşte să-l şi îngroape pe vecie... Sau pentru viitorul apropiat, în orice caz.

Aproape 200 de ani mai târziu, Barnabas este eliberat din mormântul său de o echipă de muncitori constructori destul de ghinionişti. Lumea în 1972 este, categoric, foarte diferită de lumea în care trăise Barnabas. "Situaţia ne-a dat foarte multe idei," spune Depp. "Avem acest bărbat foarte elegant, al secolului al XVIII, blestemat şi ţinut prizonier vreme de 200 de ani, care revine la viaţă în 1972, în poate cea mai inestetică perioadă din istoria umanităţii, o perioadă în care oamenii tolerau orice: de la păpuşi oribile la bijuterii croşetate, macrameuri şi lămpi Astro. Ne-am gândit că era grozav să îi dăm acestui vampir privirea critică pe care n-o aveam noi atunci, obiectivitatea de a realiza absurditatea acelor lucruri."

Burton, adolescent în anii '70, este de acord şi adaugă: "Nu se punea problema să ridiculizăm acea epocă, mai mult s-o vedem din altă perspectivă. Când te gândeşti la "inelele de stare" şi la Pet Rocks... Bănuiesc că în orice epocă găseşti ciudăţenii, dar, retrospectiv, epoca aceea pare mai bizară decât multe altele."

Şi pentru Michelle Pfeiffer a fost un vis devenit realitate să joace în Umbre întunecate. Actriţa se descrie ca "o fanatică a serialului". "Eram obsedată," spune ea. "Era primul serial cu vampiri. Probabil că mama a presupus că, fiind difuzat după-amiaza, era adecvat pentru vârsta mea. Dar întotdeauna am avut sentimentul că încălcam oarecum regulile, pentru că era aşa de înfricoşător şi sexy, mai ales pentru vremurile acelea."

Pfeiffer dezvăluie că, atunci când a auzit de proiectul lui Tim Burton de a transpune pe marele ecran serialul ei preferat, s-a entuziasmat atât de mult încât a făcut ceva ce nu face niciodată: l-a sunat să-i ceară un rol în film. "În acel moment nu exista un scenariu, aşa că i-am spus: 'Nu ştiu dacă există un rol cât de cât potrivit pentru mine, dar vreau să ştii că sunt o mare admiratoare a serialului. Ştiam că o să-mi trag palme dacă nu fac asta, pentru că îmi doream foarte mult să joc în acest film."

Burton, care lucrase cu Pfeiffer cu 20 de ani în urmă, în Batman Returns, spune: "Am fost încântat să-i dau rolul lui Elizabeth, pentru că era pasionată de acest proiect şi putea să fie absolut realistă în acea lume ireală. Şi era perfectă pentru rolul de cap al familiei, pentru că tinerii actori o privesc cu admiraţie."


Eva Green joacă rolul femeii ranchiunoase. "În cazul ei, totul e exacerbat: suferinţa, pasiunea, dorinţa de răzbunare," remarcă actriţa. "E un personaj revoltător, dar eu nu o consider un rău necesar. Barnabas i-a frânt inima, aşa că, atunci când Barnabas reapare, este prea mult pentru Angelique. Este la apogeul puterilor sale, dar e vulnerabilă, deoarece Barnabas este punctul ei slab. E convinsă că şi el o iubeşte la fel de mult pe cât îl iubeşte ea pe el, dar că refuză să recunoască. Vrea să-l posede, să fie al ei în întregime." "Eva a fost prima persoană care mi-a venit în minte pentru rolul Angelique," spune Burton. "Am fost foarte fericit că a jucat rolul pentru că l-a făcut mult mai complex decât mi-l imaginasem eu vreodată. Avea idei foarte bune, era o adevărată plăcere să lucrezi cu ea şi m-a surprins în fiecare zi."

"Întotdeauna am admirat filmele lui Tim," spune Green. "E foarte creativ, dar şi deschis la sugestii, ceea ce e minunat pentru un actor. Am înţeles la fel personajul Angelique. Nicio clipă n-a tratat-o ca pe un personaj unidimensional, i-a înţeles suferinţa."

Angelique e o femeie care s-a schimbat odată cu timpul. În secolul al XVIII-lea, Angelique era o servitoare cu părul negru. În rolul lui Angie, preşedinta companiei Angel Bay, este o blondă afaceristă de succes. "Tim voia ca ea să arate ca idealul american," spune Green. "Totul la ea e perfect. Prea perfect ! Machiaj perfect, buze roşii, păr platinat... E foarte elegantă şi sofisticată. Dar, încetul cu încetul, din clipa în care Barnabas scapă din mormântul său, faţada ei începe să se năruiască."


Helena Bonham Carter o interpretează pe dr. Julia Hoffman: "Helena e un pic mai tânără decât personajul original," remarcă Burton. "Dar avea ceva din aerul dr. Hoffman, o similitudine bizară. Nu ştiu cât de flatată a fost să i se ofere rolul unei psihiatre în declin şi alcoolice, dar cineva trebuie să joace şi rolurile astea, nu?"

"Am crezut că vrea să-mi ofere rolul vrăjitoarei sexy, asta până mi-a spus că mă vede în rolul dr. Hoffman, ceea ce a fost... interesant," îl tachinează actriţa. "Dar e un rol genial, iar înfăţişarea ei e ilară, cu părul acela portocaliu aprins şi cu genele alea ridicol de lungi! M-am îndrăgostit de personaj, aşa că n-am putut să-l refuz."

O persoană din familia Collins care nu vrea să audă de rubedenia îndepărtată este fiica de 15 ani a lui Elizabeth, Carolyn Stoddard, interpretată de Chloë Grace Moretz. Ea spune: "Personajul meu e o adolescentă foarte excentrică a anilor '70. Vrea să fie diferită de restul familiei sale. Îndată ce va împlini 16 ani, plănuieşte să se mute la New York şi să fie ceea ce-şi doreşte să fie."

"Chloë a surprins perfect aspectul adolescentei rebele, ceea ce nu cred că este în viaţa reală, dar în film i-a ieşit foarte bine," spune Burton. "A găsit acel filon de furie îndreptată contra lumii întregi, sentimentul că eşti singur şi izolat, tipic perioadei de tranziţie de la copilărie la maturitate."

Graţie puterii de convingere a lui Barnabas, averea familiei începe să se refacă, aşa că el decide că e timpul să sărbătorească dând un mare bal sau, folosind jargonul epocii moderne un ”happening” Marele salon de la Collinwood e transformat într-un club de dans, cu stroboscop, bilă sclipitoare şi dansatori în cuşti. Legenda rockului Alice Cooper dă tonul festivităţii, deşi Alice nu este exact ceea ce se aştepta Barnabas să fie.

Burton spune: "Alice Cooper era în mare vogă în acea epocă, aşa că se potrivea cu atmosfera filmului. Înfricoşător e că şi acum arată exact la fel precum arăta atunci. De fapt, avem un disc cu Rolling Stones, cu el pe copertă, din acea epocă, şi cred că arată mai bine acum decât atunci. Este foarte, foarte ciudat."

Cooper a fost încântat să revină în atmosfera anilor `70 şi să aibă ocazia să lucreze cu Burton şi Depp. "Întotdeauna l-am admirat pe Tim," spune el. "Provenim din medii similare, amândurora ne plac filmele de groază. Iar pe Johnny l-am admirat ca pe omul cu o mie de feţe. Nu ştiu pe nimeni care să facă aşa ceva la fel de bine ca el."