Mar 1, 2012

Kill List (2011) - Guest post by Filmsinopsis.ro (Marian Iuga)

Rating IMDB: 6.2 (filmsinopsis.ro îi acordă 8.5)
Regia: Ben Wheatley
Gen: horror, thriller

Morala filmsinopsis.ro: Cei pe care nu-i măcelărești, nu te lasă să fii fericit!

Nimic nu-mi face o plăcere mai mare decât aceea de a descoperi oameni pasionați de cinematografie care împărtășesc și cu noi o frântură din gândul lor. Marian Iuga de la filmsinopsis.ro este doar unul dintre ei, iar site-ul care îi poartă amprenta mustește de recenzii frumos scrise, libere și originale. Este un loc unde revin cu mare drag! Recenzia de față este plămădită special pentru Cinemateca Trisk și îi mulțumesc pe această cale. În plus, ea completează acest blog cu un gen horror pe care nu m-aș încumeta să-l vizionez prea des, cu atât mai puțin să-l aștern pe hârtie. În urma discuțiilor avute cu Marian, a rezultat că filmul, de o violență fără limite, îi va încânta pe unii mai amatori de senzații tari, în timp ce alții, mai sensibili din fire, s-ar putea declara complet oripilați. Lectură plăcută!

Nu cred că filmul independent regizat de Ben Wheatley se încadrează în genul horror, dar cu siguranţă Kill List e unul dintre cele mai violente şi şocante thrillere ale cinematografiei britanice din ultimii ani. Primele 30 de minute nu reprezintă un avertisment pentru ce va urma, ba chiar crezi că firul epic se va reduce la drama unui mercenar sau asasin plătit rămas fără slujbă după un incident neplăcut şi care nu se poate adapta la o viaţa simplă alături de o soţie, fost cadru militar şi un fiu de vreo 10 ani. Răbufnirile sunt dese şi nici prezenţa prietenilor nu reprezintă un dig pentru demonii unui om violent. Aceste momente specifice sindromului Irak sau Afghanistan nu durează o veşnicie. Nevoia de a elimina anumite scursuri îi scoate din bârlog pe Jay şi Gal, doi prieteni, doi asasini extrem de pricepuţi.


Aventura începe fără ca spectatorul să primească prea multe detalii, dar la final fiecare îşi dă seama că totul a fost un drum spre iad, o coborâre într-un infern viu, real, bolnav şi incredibil de violent. Contractul sau lista cu cei sortiţi să părăsească această lume se semnează în sânge. Angajatorul şi beneficiarul nu se fac fraţi de cruce ca în poveştile pentru copii ci semnează în sânge un contract în alb. Termenii nu sunt cunoscuţi, nu ştim ce primeşte fiecare, dar ştim ce trebuie să facă. Jay şi Gal primesc o listă cu nişte indivizi ce trebuie eliminaţi. Prima victimă e atipică, îţi stârneşte curiozitatea şi, când în loc de plânsete şi rugăminţi primeşti un mulţumesc urmat de un zâmbet, începi să te întrebi ce-i cu oamenii ăştia. Istoria se repetă şi la a doua victimă. Raţiunea şi respectul pentru fiinţa umană se pierd treptat. Şocat de meseria victimei, Jay o ia razna. Pistolul de la prima misiune este înlocuit de un ciocan, iar scenariul conversaţiei îl las în grija imaginaţiei voastre. În aceste momente personajul nostru cheie o cam ia razna. Nu mai există frică de repercusiuni, nu mai există stăpânire de sine, totul se joacă pe cartea violenţei.

Kill List e violent, e traumatizant pe alocuri, dar să nu uităm că în joc intră şi ocultismul. Asistăm spre final la scene bizare, un fel de ritualuri satanice. Captivant este faptul că aici regizorul a optat pentru o dezumanizare totală. Membrii sectei împuşcaţi fără milă de Jay şi Gal sunt aproape nişte demoni. Umanitatea s-a pierdut undeva pe drum şi tot ce a rămas e un trup ghidat de nişte instincte violente.

Din punct de vedere tehnic filmul iese în evidenţă printr-o tehnică de montaj. Trecerea de la o scenă la alta se face întâi prin dialog şi abia apoi prin imagini. E vorba de câteva fracţiuni de secundă sau chiar de un minut până când ceea ce auzim are şi imaginile potrivite. Poate e doar un artificiu tehnic, dar tind să cred că Ben Wheatley a optat pentru această întârziere vizuală pentru o delimitare mai clară a anumitor planuri.

Filmul nu se remarcă prin originalitate, dacă luăm în considerare A Serbian Film, însă Kill List nu te oripilează la fel de constant ca filmul sârbesc. Există scene ciudate, scene împrumutate parcă din misteriosul Eyes Wide Shut sau The Wicker Man şi chiar din Drive. Cu toate acestea Kill List e un thriller misterios, captivant, violent, ocult. Finalul e un pic dezamăgitor (există un oarecare grad de previzibilitate pentru cei care au mai vizionat astfel de filme), dar până la acest punct filmul curge extrem de bine, se joacă cu psihicul tău, îţi ridică întrebări. Din păcate răspunsurile lipsesc, sporind într-un fel gradul de mister. Kill List nu e un film pentru orice public. Poate oripila uşor o mulţime de cinefili însă poate şi încânta. Dacă violenţa fără limite şi ocultismul nu sunt uşor tolerate atunci Kill List e de evitat. În rest pentru cei mai puţin sensibili, Kill List e o plăcere, o doză concentrată de violenţă psihotică cu un toping de mister.