Oct 11, 2009

21 (2008)

Rating IMDB: 6.8/10

Regia: Robert Luketic

Marturisesc ca imi este foarte foarte greu sa trec de "A saptea pecete". Tocmai de aceea, am ales un film usurel ca un spritz de vara, o trecere brusca pentru care imi cer iertare, dar asa m-a dus pe mine capul, sa ma desprind subit de un film care da dependenta.

"21" nu este nici o capodopera, nici nu da dovada de vreo profunzime nebanuita si nici nu are vreun mesaj sau idei revolutionare. Se rezuma la prezentarea unor fapte adevarate cu studentii de la MIT (Harvard), inteligenta iesita din comun avand latura ei perversa greu de combatut.

Ben Campbell este un student extrem de destept, iar cand desteptaciunea asta e dublata de un bun simt innascut, atunci rezultatul e chiar placut vederii. Isi uimeste profesorii cu dotarile sale cerebrale, fiind modest, corect si vertical in viata. Scolarizarea la Harvard l-ar costa vreo 300.000 de verzisori, ceea ce n-ar putea produce decat in vreo cinci vieti cu salariul lui studentesc de la atelierul de camasi si cravate, unde isi mai petrece dupa-amiezele.

Unul din dascali, Micky Rosa (Kevin Spacey), il remarca si doreste sa il recruteze intr-un grup pe care il formeaza de ceva vreme. Mneah, nu e vorba de club de matematica, cerc de geografie sau alte activitati scolare: e un grup de tineri dotati intelectual peste medie care si-au dezvoltat un intreg sistem de numarat cartile la Blackjack plus alte scheme, strategii de urmarire a jocului si de comunicare intre ei. Fiecare weekend le aduce o excursie in cazinourile din Las Vegas, dar si multi bani. Foarte multi bani! Sigur, au cateva reguli create de colericul Micky Rosa, pe care trebuie sa le respecte cu strictete.

Tinerelul nostru nu prea ar vrea sa se bage in afacere, dar presat de situatia materiala, intra in business cu gandul ca se va retrage imediat dupa castigarea celor 300.000 de dolari necesari scolarizarii. Totusi, se schimba pe parcurs: incepe sa castige foarte multi bani, intra in alte cercuri, isi schimba sensibil stilul de viata si garderoba, isi neglijeaza vechii prieteni, devine arogant si tot repertoriul unei imbogatiri peste noapte.

Intr-unul din cazinourile pagubite e un nene (Laurence Fishburne) de la supravegheri care este cu ochii pe el, mai ales ca s-au introdus sistemele de recunoastere autoamata a fetzelor. Daca la aceasta mai adaugam si pierderea a 200.000 de dolari intr-o noapte (lucru care l-a scos din minti pe conducatorul grupului), lucrurile incep sa arate din ce in ce mai rau pentru Ben Campbell.

Filmul nu are nici morala (sau ma rog, sa zicem ca stai sub obladuirea maestrului, te revolti si incerci sa ii preiei afacerea, il denunti unde trebuie si ti-ai asigurat spatele) si nici vreun mesaj puternic. Dar interesant prin prisma faptului ca reda personaje si situatii reale. Usor, de dupa-masa, inainte sa te cufunzi in somn...