Sep 13, 2009

Knowing (2009)


Rating IMDB: 6.5/10


N-am sa inteleg niciodata cum Nicholas Cage poate juca in asa ceva. Filmul incepe foarte bine si se termina deplorabil, absolut jalnic.

In anul 1959, elevii unei scoli hotarasc derularea unui proiect special: fiecare intre ei va trebui sa deseneze cum vede lumea peste 50 de ani. Desenele vor fi puse intr-o capsula ce va fi dezgropata 50 de ani mai tarziu si vor fi impartite elevilor din acea vreme.

Zis si facut! Numai ca o pustoaica atrage atentia, e ciudatica, aude voci si scrie doar cifre in loc sa deseneze, asemenea colegilor de clasa. Biletulul ei ajunge peste 50 de ani la un pustiulica, al carui tata, astrofizician de meserie, arunca intamplator un ochi pe notite. Da omul nostru un search pe goagal (ce-mi plac mie filmele astea in care cazuri grele, nerezolvate de ani de zile sau enigme nedescifrate inca sunt decriptate printr-un search pe internet:) si face diverse conexiuni in capul lui destept si...ce sa vezi? Pustoaica lasase mostenire umanitatii un sir intreg de predictii: dezastre cu multi morti, cifrele reprezentand localizarea GPS, ziua, luna si anul nefericitului eveniment, precum si numarul de morti.

Si asta n-ar fi nimic! Confom predictiilor, se mai petrec cateva dezastre dupa care vine cel Final, devastator, nimicitor al Planetei. Omuletzul nostru se simte dator sa caute o solutie pentru salvarea batranului Pamant.

Stau si ma gandesc daca e cazul sa dezvalui finalul. M-ar cam tenta sa fac filmul asta de ras. Dar ma abtin pentru cei care vor sa il vada si pe care ii pasioneaza astfel de subiecte. Totusi, am cateva precizari de facut:

- finalul este o zeama; repet, filmul incepe foarte bine si se termina deplorabil

- ideea nu e rea, dar e comercializata in stilul pur hollywood-ian, care imi provoaca adesea indigestie si dureri de cap

- anumite scene sunt tras de par, nerealiste, cum ar fi cea a prabusirii avionului si a incercarii astrofizicianului nostru de a salva omuletii care mai traiesc, iar dialogurile sunt specifice industriei cinefile de masa, asa cum ne-au obisnuit americanii in fiecare an.

Astept cu deosebit interes zilele bune ale lui Nicholas Cage...