Jun 17, 2009

Seven Pounds (2008)

Rating IMDB: 7.6/10

Filmul asta e mai aparte, sa zicem. Daca n-ai dispozitie spre lucruri profunde si o imensitate de trairi, atunci, mai bine, nu te uita! Pe langa starea asta speciala, el mai necesita si ceva atentie pentru a te dumiri cine e personajul principal si ce vrea el sa faca. Asadar, daca potaia n-are astampar, du-o pe balcon cu papica si jucarele, daca iti suna telefonul, taie-i sonorul si incearca sa te concentrezi putin la ce vezi.

N-are actiune cat sa ameteasca, dar nici nu este atat de static incat sa induca plictiseala. Dialogurile sunt profunde si adesea surprinzatoare. Nici prin cap nu-ti trece cat de ciudata e toata afacerea asta!

Ben Thomas (Will Smith) e un asa-zis inspector la Fisc ce considera el oportun sa se amestece prin vietile oamenilor. Nu oricarui tip de oameni! Vorbim de boli greu curabile: cancer, boli coronariene, orbire etc. Isi alcatuieste un cerc de 7 astfel de persoane si cauta prin ei o izbavire. Cu ceva timp in urma, in timp ce isi citea un sms la volan, provocase un teribil accident prin care au decedat cateva persoane, inclusiv logodnica lui. Cam cate persoane in total, credeti? Sa fie exact 7...

Accidentul cu pricina nu i-a dat pace, macinandu-i existenta incet si sigur. Incearca un "7 pentru 7", incercand cumva sa salveze vietile unor oameni total straini de el si grav napastuiti de soarta. Sa luam un exemplu: o mamica cu doi copilasi este maltratata revoltator de sotul ei, de care nu prea poate scapa. Ben ii daruieste casa lui de pe nu stiu ce plaja, asigurandu-le un camin stabil, ferit de actiunile unui "sot" si "tata" de-a dreptul bolnav. Sigur, lucrurile nu se opresc aici, omul asta mergand pana la gesturi supreme cu care nu prea ai cum sa fii de acord, in definitiv. Pe de alta parte, la ce serveste si cui serveste un trai macinat de remuscari, un om care nu mai este om pe dinauntru???!!!

Sincer, nu prea cred eu ca salvand 7 oameni te poate ierta de faptul ca ai omorat tot atatia. Sigur, sunt altii care au omorat mult mai multi si dorm teribil de linistiti. Dar e ceva impresionant in filmul asta, mi-a luat putin timp sa ma reculeg dupa toata povestea asta. De asemenea, este marcanta si relatia deosebit de speciala, trecand cu mult barierele "iubirii" pe care o vad in jurul meu, cu o tanara, si ea avand o boala deosebit de grava. Legatura lor este una de viata si de moarte, cu consecinte pe termen lung, chiar deosebit de lung. O relatie care nu va ajunge niciodata la stadiul jalnic de iesiri in Mall pe banii lui si diamante daruite de la nush ce magazin de fitze de pe Magheru. Omul asta ii daruieste ceva muuult mai important si mai trainic decat ar putea mintea vreunei pipitze sau a unui bashtan de bashtan sa priceapa. Repet, iti recomand filmul asta doar daca ai minte si suflet. Foarte mult suflet!

M-a impresionat in mod deosebit prestatia lui Will Smith. Gata, s-a dus cu vremurile "Men in Black", "Wild Wild West" sau "Bad Boys"! Incepand cu "Pursuit of Happines", omul a inceput sa joace! De-adevaratelea!