Apr 12, 2009

The Spiderwick Chronicles (2008)


Rating IMDB: 6.9/10



Filmul asta reuneste toate orataniile din reclama Domestos. Gata, oameni buni! S-a zis cu aventurile copilariei de odinioara! Tom Sawyer, Huckleberry Finn, Print si Cersetor, Colt Alb, Moby Dick sunt deja istorie indepartata. Acum este vremea orcilor, goblinilor, lepperconilor si a altor oratanii deloc prietenoase. Sigur, nu putem omite din lista Harry Potterii, Cronicile din Narnja si alte personaje care au, de obicei, legatura cu lumea fantasticului.



Desi sunt eroi din lumea mai putin tangibila sau digerabila noua, prea batranilor cetateni din vechea generatie, multe lucruri nu s-au schimbat in esenta: aceeasi lupta intre bine si rau, dar metamorfozata in creaturi scarboase, malefice, care numai cu copilaria n-au legatura. Pardon! Cu copilaria pe care o stiu eu de odinioara! Macar Shreckul din 2001 era simpatic!



Sigur, filmul asta e haios in esenta, plin de efecte speciale reusite, intriga pe masura, dar cert este ca avem o alta tendinta in filmele dedicate tzancilor nostri. Consum din abundenta filme pentru copii, precum si filme fantastice. Le urmaresc pe toate cu o placere nedisimulata, dar orcii astia incep sa ma agaseze vizual.



Probabil ca tocmai din aceste motive Wall-E a luat Oscarul pentru animatie. N-o fi el cine stie ce film, dar are un mesaj puternic, in comparatie cu povestile astea contemporane pline de gretosenii malefice. Merita comentat, dar cu alta ocazie…