Sep 14, 2015

Maze Runner 2 - un sequel lenes si plat


Autor articol: Marcel Prost

Multumim pentru invitatie distribuitorului filmului in Romania, Odeon Film!


MR2 ar fi doar "ceva mai slab ca MR1" intr-o lume in care nu ar exista decat MR1 si MR2... Dar cum deja s-au inventat filme si seriale cu duiumul, care poarta cu totul alte nume, gen The Walking Dead, World War Z, Divergent, Insurgent, Resident EvilThe Hunger Games (si inca vreo 40 de titluri pe care retin doar ca le-am uitat), cu exact aceeasi tema ("tineri in lupta" sau, ceva mai putred, "zombies in lupta") si exact acelasi vizual pestilential si inecacios de distopie post-apocaliptica, ei bine, MR2 e un film pe ale carui merite refuz sa le atribui altcuiva decat echipei de la financiar. Unicul lui scop e sa tina la suprafata saga fara sa piarda bani, si exact asta face, cu o precizie contabila. 

In MR2 nu numai ca nu se risca vreo deviere de la mediana thriller-ului de categoria B, dar suplimentar le-a fost o atat de mare lene sa faca ceva in plus fata de ce-a reiesit din sondaje, incat au luat cadre si scene intregi cu copy / paste din filmele pe care le-am numit mai devreme. Practic, intregul film e un real "déjà-fut" (expresia e nefericita, dar e perfectul simplu al lui "a fi") la care stai pana la sfarsit numai ca sa stii de unde va incepe MR3. Doua fraze ar fi suficiente sa descrie absolut tot ce conteaza in MR2, dar ca sa le afli trebuie sa-l vezi. 

Exista totusi o calitate pasiva a lui MR2: chiar daca se balaceste in mediocru si e o copie a unor copii, macar nu ofenseaza prin ridicol sau prin totala ineptie. Cum ar veni, e prost doar in dreptul lui.