Apr 4, 2015

[review] Tinker Bell and the Legend of the NeverBeast (2014)



Multumim pentru invitatie Forum Film si Ranevents!

Un film foarte frumos pentru copii, cu un mesaj sanatos si practic: "frica produce mai multe pagube decat curajul"

Cel mai recent film din seria Tinker Bell de la Disney o are ca eroina pe Fawn (zana vietatilor, a faunei), iar pe Tinker Bell, insasi, doar in rol secundar. Dar asta nu-i un lucru rau, pentru ca Fawn e foarte placuta si se lasa mereu purtata de inima-i mare (desi e o zana cat o gaza), ceea ce o baga intr-o groaza de incurcaturi. Pare sa functioneze pe alte frecvente decat restul zanelor din Pixie Hollow: tot ceea ce altora li se pare periculos si urat, ei i se pare interesant si atragator. Fawn este fetita pornita sa descopere lumea, in ciuda credintelor si tabuurilor societatii ei, un spirit asemanator cu al lui Tinker Bell, din filmele anterioare, insa diferit prin abordarea noului ca atractie nativa. Fawn e facuta sa intra in belele.


Societatea zanelor din Pixie Hollow poate parea nerealista, ca un tinut al amazoanelor, in care traiesc doar doi masculi (ciudati, de altfel: "inteleptul" si "strajerul din turn"), iar restul locuitorilor - zeci de zane; unele au roluri pe care, de obicei, le au barbatii in societate ("Aparatoarele" sunt niste amazoane cu aspect de viespi si cu temperamente de soldati in lupta), altele sunt lideri, altele sunt personaje cu insusiri speciale, ca niste super-eroi ("puterea" lui Fawn este, probabil, incapacitatea de a simti teama fata de alte fiinte vii). Pe de alta parte, presupun ca Pixie Hollow seamana foarte mult cu "societatea" fetitelor de 5-15 ani, prea sfioase sa interactioneze cu baietii si care, astfel, isi asuma si roluri masculine. 


Tinker Bell si legenda bestiei de nicaieri e o poveste frumoasa si benigna; desi cu un buget mai mic decat de obicei, acest episod din lumea Pixie Hollow este cel mai bun de pana acum, prin faptul ca aduce personaje mai consistente, problematica mai realista si mai actuala si un mesaj sanatos: "frica produce mai multe pagube decat curajul". Un film la care copilul va sta lipit de scaun 76 de minute si va invata ca isi poate controla spaimele irationale, induse de societate. Incomparabil mai sanatos decat alte filme "dedicate" copiilor, cu batai, roboti sau masini.