Jan 15, 2015

[review] Big Hero 6 (2014)


Multumim distribuitorului filmului in Romania, Forum Film!


Autor articol: Marcel Prost
Nota Cinemateca: 7/10 (Laura 7; Marcel: 7)

Regia: Don Hall, Chris Williams

Gen: animatie, actiune, aventura

Filmul e un festin vizual transformat in amalgam, moralizator si emotional. 


Dupa criterii de adult, prima jumatate a filmului e de nota 9/10. Toate lucrurile haioase, frumoase si gandite se intampla aici, intr-un ritm sanatos si sustinut.

Hiro e pustiul modern, alert, destept dar si smecher, cu care empatizezi din primele trei minute. Isi pierde timpul facand bani iliciti din lupte licite, cu roboti facuti in casa. 




Matusa Cass, pe post de mama adoptiva si tutore legal, e imbinarea perfecta de nebunie, grija si franchete (personajul Cass e refolosit: Helen Parr / Elastigirl, in The Incredibles (2004) si Vanessa Bloome, in Bee Movie (2007), sunt premergatoare, dar nu-i bai). 



Baymax, pe langa faptul ca e "iubibil" prin simpla infatisare, se dovedeste foarte haios si neindemanatic in incapatanarea lui de a face bine cu orice pret. Robotul - asistenta, care ofera servicii medicale la cerere oricui zice "Au!" , e o aluzie la Obamacare. Pornit dintr-o inima mare si un creier remarcabil (Tadashi, fratele mai mare), "proiectul Baymax" trece de la rizibil la necesar, pentru a se dovedi salvator, in final (sic!). 




Baymax e un personaj versatil; initial un "prostanac alb, bland si obez" (imaginea occidentalului, in ochii asiaticilor), se poate transforma intr-o "bestie inarmata" dupa vointa programatorului. Relatia cu Hiro este similara celei dintre Toothless si Hiccup, din How to Train Your Dragon (2010). 





A doua jumatate e cam de 4/10, cand totul se transforma intr-o poveste comerciala fumata, haotica si deja facuta mult mai bine in The Incredibles; in plus, pentru ca filmul e adresat (preponderent) pietei asiatice / nipone, povestea si insesi personajele vireaza puternic spre un stil anime, "pokemonic". 


Prietenii sunt luati la strung si facuti eroi high-tech, fiecare cu puterile si armele lui, conforme inclinatiilor si abilitatilor. Biciclista (Go Go) primeste role, Omul Mascota (Fred) primeste o mascota care scoate flacari si topaie, Inginerul cu lasere (Wasabi) primeste...sabii laser, iar Chimista (Honey Lemon) primeste petarde cu chimicale. 







Urmeaza "batalia": o vanzoleala, un simulacru de strategie de care nu se tine nimeni, o zbatere emotionala si o continua rasturnare de situatie, pe un fond agitat, specific panicii asiatice. 


Daca prima jumatate a filmului reuseste sa fie vizual-grandioasa si delicata, a doua jumate e atat de agitata incat toata munca de programare 3D se reduce la o cacofonie de strigate de lupta, culori si anamorfisme; pe scurt, "mult zgomot". 





Copiii insa au fost vrajiti, in primul rand de Baymax, un personaj care pare sa fie o constructie mult mai puternica decat Toothless sau Olaf (Frozen), in al doilea rand de pataniile lui Hiro. Daca salutul dintre Baymax si Hiro este un viral in sine, gasca de prieteni e prea fada, aproape imperceptibila. Presupun ca pentru copiii japonezi lucrurile stau chiar mai bine, ei fiind imunizati la hiper-agitatie. 


Big Hero 6 e un film excelent pentru copii, un fel de revers masculin al lui Frozen, mai modern si mai cosmopolit.


Lampa de veghe "Spoka" (IKEA), circa 2002