Dec 9, 2014

[comunicat] Distribuția din Înghițitorul de săbii, nucleu pentru Ana, cel mai nou film al lui Alexa Visarion

La 33 de ani de la premiera lungmetrajului Înghițitorul de săbii - unul dintre filmele de referință realizat înainte de ’89 – actorii Răzvan Vasilescu, Mircea Albulescu și Dorina Lazăr se regăsesc pe genericul noului film regizat de Alexa Visarion: Ana. Filmul va avea premiera în România vineri, 12 decembrie, la Cinematograful Studio.



Ana este un film închinat memoriei marelui actor Ștefan Iordache, care s-a stins din viață în urmă cu șase ani.

Din distribuția filmului mai fac parte: Dorel Vișan, care a colaborat cu Alexa Visarion în teatru şi film, dar și András Demeter și Cristina Drăghici, aceasta din urmă făcându-și astfel debutul în lungmetraj.
Dorel Visan -Sile si Mircea Albulescu - Profesorul
În primăvara acestui an, filmul a avut avanpremiera mondială la Salonic, în deschiderea Zilelor Francofoniei, fiind proiectat, de asemenea, la Atena şi la Institutul Cultural Român din New York.

Sinopsis - Povestea unui bărbat în pragul batrâneții, a unei tinere ajunsă printr-o întâmplare nefericită prostituată în Italia și a unui adolescent încercat de viață, care reușesc să comunice, susținuți în dialogul lor de legenda „Meșterului Manole”. Un film despre prezent, care nu te lasă să uiți trecutul.

Despre Ana, regizorul Alexa Visarion spune: „Singurătatea este temă majoră în Creația mea, alături de ambiguitatea apelor umane și de degradarea ce ne amenință constant. Când eram tânăr credeam că autoritate înseamnă putere, și că disciplina și ordinea înseamnă responsabilitate. Acum știu că dragostea poate să ne împlinească și artistul trebuie să îl caute necontenit pe omul care a fost cândva liber. Ana este un capitol din opera deschisă pe care o trăiesc și prin care mă mărturisesc.”

Echipa la lucru
Trailerul oficial al filmului:



Mircea Albulescu, Răzvan Vasilescu și Dorel Vișan despre Ana

Mircea Albulescu: „Ana certifică încă o dată calitățile de cineast ale lui Alexa Visarion. În măsura în care în acest film sunt reprezentate, în imagini esențializate, așa cum mărturisește chiar regizorul, „existența, pragurile și răspântiile venite din copilărie, frica, detenția tatălui, teama de risipire și ratare, atacul agresiv al nimicniciei... suferința și bolile celor dragi... bătrânețea care nu iartă pe nimeni.” Am pornit la drum împreună, pe scenă și în film, și mă bucur că Ana dă valoare prieteniei noastre artistice.”

Răzvan Vasilescu: „Cred că am fost un actor norocos. Mulțumesc Cerului că am avut noroc mare să încep primele ore în viitoarea mea meserie cu profesori de teatru adevărați. Alexa Visarion, profesorul meu, m-a învățat să fac din arta interpretării o știință, așa ca matematica. Personajul la el trebuie să fie individualitatea aparte, complexă, care să descopere încet, încet, pas cu pas, o ființă născută dintr-o mulțime de calități şi cantităţi măsurate matematic, alcătuite muzical armonic ca într-o crimă perfectă, fără pată și urmă de autor. Aici e aici! Aici e nebunia! Aici e arta! Și Alexa Visarion are această nebunie.”

Razvan Vasilescu si Cristina Draghici primind indicatii de la regizor
Dorel Vișan: „Alexa Visarion nu poate fi comparat decât cu el însuși. Face parte din cei puțini și mari. Mare artist, mare regizor, mare profesor, mare prieten, mare om. Mulți au învățat de la el un țel nobil în viață: orice acțiune să faci după puterea propriului tău talent. Fapta lui de acum este Ana, un film pe care vă invit să aveți răbdare, înțelepciune și suflet pentru a-l vedea.”

Biografie Alexa Visarion

Alexa Visarion este regizor și scenarist de teatru şi film. A regizat filmele, „Înainte de tăcere”, „Înghițitorul de săbii”, „Năpasta”, „Punct şi de la capăt”, „Vinovatul” şi „Luna verde”. A primit numeroase premii, printre care Premiul Academiei Române, acordat pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică şi Premiul UNITER pentru întreaga activitate artistică.

Ana este o producție Paradox Film, susținută de Centrul Național al Cinematografiei, Societatea Română de Televiziune cu suportul RO DE Film

Durata: 89 minute

Parteneri media: TVR, Radio România, Cinemagia, Cațavencii, Cinefan, CinemaRx, Blog de cinema, RoEvents, Cooperativa Urbana, AaRC.ro, Cinemateca.eu, Cinemil.ro, Edge and Back, Bucureșteni, Movienews, Orasulm.eu, Urban Things.