Nov 23, 2014

[review] Penguins of Madagascar / Pinguinii din Madagascar (2014)


Multumim distribuitorului filmului in Romania, Odeon Film!
Autor articol: Marcel Prost
Nota Cinemateca: 7,5/10 (Laura 7,5; Marcel: 7,5)
Regia: Eric Darnell, Simon J. Smith
Gen: animatie, aventura, comedie
Morala: Socoteala de-acasa, ca si cea din targ, nu sunt bune la nimic

Pinguinii e un spin-off tonic, lejer si plin de bascalie, la o distanta salubra de zona "fart-jokes". Personajele sunt deja conturate de trei filme si o serie TV, nicio surpriza aici. Skipper, Kowalski, Rico si Private sunt pe pozitii, gata de lupta sau de orice altceva, profesionisti universali si maiastri din nastere. Eroismul e a doua lor natura, dar bravada nu; ei rezolva, nu stau la discutii, nu cauta laude. 
Echipa concurenta in ale salvarii lumii, The North Wind, e insa mai "eye-candy" si mai narcisica, prin natura liderului ei, un husky (Benedict Cumberbatch) al carui nume ramane "secret" pana la sfarsitul filmului. North Wind isi tin muschii la vedere: lucreaza conform procedurii, sunt intesati de inalta tehnologie, calculati si minutiosi in strategii, ca niste tocilari sponsorizati. Le lipseste insa ceea ce pinguinilor le prisoseste: spiritul de sacrificiu pentru echipa. 
Daca personajele, cu ipostazele in care sunt puse si cu dialogurile spumoase, sunt punctul forte al Pinguinilor, actiunea e punctul slab. Dave, geniul frustrat devenit diabolic, de tip Megamind, lucreaza la o arma, de origine din Despicable Me 2. Povestile secundare insa, anume antiteza cu North Wind, originea celor patru pinguini sau evolutia relatiei dintre ei sunt mai interesante si mai demne de urmarit. Daca Dave (John Malkovich) e un personaj slab construit, Private (Christopher Knights) se dovedeste un erou romantic, capabil inclusiv sa smulga o lacrima atunci cand e pus in tandem cu restul echipei. 
Cei patru pinguini sunt niste masinarii impecabile de rezolvat probleme practice; cand nu mai au optiuni "isi creeaza", iar asta e partea inspirationala a filmului. Cu o singura exceptie (menita sa confirme regula sanatoasa), echipa e permanent convinsa ca obiectivele vor fi atinse, in ciuda sanselor minuscule pe care Kowalski le calculeaza permanent. Calculele lui Kowalski sunt vocea ratiunii, pe care toti o aud, dar aleg sa nu tina cont de ea; pinguinii nu actioneaza niciodata conform sanselor (sau, mai degraba, nesanselor) pe care le au, ci impotriva lor. 5% sanse de reusita? E prea mult! Nicio sansa de a iesi din avion? Avionul e aruncat in aer! Ei vad mereu jumatatea plina a paharului, chiar daca, in realitate, paharul e aproape gol. Optimismul maniacal cu care pinguinii se sincronizeaza permanent e contagios si in imediata vecinatate e nebuniei. Tonic!
As revedea cu drag filmul, mai ales in engleza; dublajul romanesc e ireprosabil, dar e evident ca se pierde din farmecul jocurilor de cuvinte, din original.