Jul 16, 2014

[review] The Player (1992)




Autor articol: Laura

Nota Cinemateca: 8/10 (Laura: 9/10; Marcel: 7/10)

Regia: Robert Altman

Gen: comedie, crima, drama

Morala: Filmul este viata si viata este film.





"The Player" este una din cele mai bune introspectii hollywoodiene de la "Sunset Boulevard" incoace. Totul se deruleaza ametitor, hartiile zboara, se concep scenarii care mai de care mai nastrusnice, se amintesc filme consistente din istoria cinematografiei, se fac analogii, se mai arunca in treacat o barfa, totul se invarte in jurul acestei industrii pe care Altman o indreapta subtil si ironic pe panta standardizarii si a declinului, in consecinta. Reteta de succes pare unica in ingrediente: staruri, sex, violenta, putin suspans si obligatoriu (la absolut!) un "happy-ending". Reteta de la care, in mod ironic, nici insusi regizorul nu se abate, introducand treptat, asemenea unui bucatar, toate elementele unui ghiveci reusit. Doar ca rezultatul e arta pura, care a pierdut urma ghiveciului.

Spuma e pleiada de actori celebri care se interpreteaza pe sine: Bruce Willis, Julia Roberts, Cher, Harry Belafonte, Anjelica Huston, John Cusack, Peter Falk, Jack Lemmon, Andie McDowell, Malcolm McDowell (cu specificatia foarte clara a neinrudirii de niciun fel cu Andie) si lista continua generos, intru deliciul spectatorului.

Construit in note satirice si sincere, "The Player" e un film modern dar construit in dulcele stil clasic. O transpunere subtila si inteligenta a directiei filmelor de la Hollywood, imbracata chiar intr-unul din acestea.  Un mod ingenios si onest de a spune ca filmul o ia pe o panta ale carei intersectii cu arta sunt tot mai rare. O poveste despre film spusa intr-un film, o adevarata incantare pentru cinefili!











P.S. Marcel:

Mie filmul mi-a lasat aerul de sofism care iti descrie cum se distruge arta si cum se scot bani din buzunarele publicului, distrugand arta si scotand bani din buzunarele publicului. Nici emotional n-am rezonat; atmosfera corporatrista, fie ea si de Hollywood, cu intrigile, barfele si smecheriile ei deja clasice - m-a lasat un pic ingretosat, dar poate tocmai asta e si ideea filmului.